מהי טעות סופר בצוואה?

תוכן עניינים

המונח המשפטי "טעות סופר בצוואה"

אם החלטתם לערוך צוואה כדי לחלק את עיזבונכם לאחר לכתכם בדרך המתאימה לכם ביותר. או אם כבר כתבתם צוואה ואתם חוששים שביצעתם טעויות, כדאי שתכירו את המושג "טעות סופר".

מדובר בשגיאה הנופלת בצוואה, שהיא אמנם טכנית, אך עלולה להקשות בעתיד על מימושה ומאידך, ניתן לתקן אותה, בסיוע עורך דין מנוסה בתחום הצוואות והירושות.
מהי טעות סופר בצוואה?

טעות סופר, היא שם כולל לטעויות שנעשו מתוך רשלנות, היסח הדעת, או בשל מגבלות בשליטה בשפה, והיא אינה משנה את תוכן הצוואה, או מעוותת את רצון המצווה – אולם ניתן להיאחז בה (כאשר הנושא מתאים למי מן היורשם החשים 'מקופחים').

טעויות כאלה, בין אם מדובר בשגיאת כתיב או תחביר, טעות בחישוב, השמטה או החלפת אותיות וספרות וכדומה, עלולות לגרום לחוסר בהירות, באשר לשמותיהם של מוטבים, מספרי זהות, סכומים, או תאריכים – ומכאן (בנסיבות מסוימות) – לחוסר בהירות בהכרה בזכויותיהם.

הטעיה מכוונת

טעויות סופר בצוואה, יש לדעת, יכולות להתרחש במקרה ובאופן ספונטני ללא כוונה. אולם הן עלולות להיות גם תוצאה של הטעיה מכוונת, הנחשבת על פי חוק הירושה ל"השפעה בלתי הוגנת", שהיא עילה לפסילת צוואה.

אם אכן מתגלה טעות בצוואה, חשוב לברר האם נעשתה כלאחר יד, או שהיא תוצאה של הטעיה. הטעיה היא מקרה שבו גורם חיצוני, אם זה אחד מיורשיו של המצווה או אדם אחר, מטעה במכוון את המצווה, לטובת האינטרסים שלו. כאשר קיים חשש להטעיה, ההתייחסות ברמה המשפטית, תהיה אחרת.

בין טעות סופר בצוואה לטעות מהותית

בשונה מטעות סופר בצוואה, שמקורה ברשלנות או מקרה, יכולות ליפול במסמך הצוואה גם טעויות מהותיות או עובדתיות, המציגות לכאורה, מצג שווא של רצון המצווה.

גילוי של טעות מהותית באחת מהוראות הצוואה, עלול להביא לפסילת ההוראה ואף לשינוי מוחלט של משמעות הצוואה הסותרת את רצונו האמיתי של המוריש. הוכחת קיומן של טעויות מהותיות, מאתגרת יותר, בהשוואה למקרים של טעויות סופר.

כיצד ניתן לתקן טעות סופר בצוואה?

מאחר שטעות סופר היא טעות טכנית בלבד, קל יותר כאמור, להוכיח את קיומה ולתקן אותה, כדי להבטיח את תקפות הצוואה.

הליך התיקון כולל הגשת בקשה לרשם לענייני ירושה לתיקון טעות סופר בצוואה. אם יקבע הרשם שנדרשת הכרעה שיפוטית בנושא, התיק יועבר לטיפולו של בית המשפט לענייני משפחה. הגשת הבקשה מותנית בהסכמת כל המוטבים בצוואה, אודות קיומה של טעות סופר והתיקון הנדרש.

לבקשה לצו תיקון, יש לצרף ראיות התומכות בטענה לקיומה של טעות, שהמוריש לא היה מודע לקיומה. במקרים שבהם היה המוריש מודע לטעות ולא תיקן אותה בתוך שנה מכתיבת הצוואה, היא לא תיחשב לטעות, אלא לרצונו של המוריש.

לעיתים יכול בית המשפט לפרש צוואה, באופן שיתקן טעות סופר שנפלה בה, גם ללא צורך בתיקון פורמלי. בכל מקרה, עו"ד צוואות וירושות מומחה, הוא זה שיוכל לוודא שהנוסח המתוקן של הצוואה, הוא מדויק וברור ומשקף בצורה מלאה, את רצון המצווה.

מתי מאושר תיקון טעות סופר בצוואה?

על פי סעיף 32 לחוק הירושה, כשמתגלה טעות סופר בצוואה, כמו טעות בתאריך, במספר מזהה של אדם או נכס, טעות במספר חשבון וכדומה, אך ניתן לקבוע בבירור את הכוונה האמיתית של המוריש על פי שאר חלקי הצוואה, יתקנו הרשם לענייני ירושה או בית המשפט לענייני משפחה, את הטעות.

כדי שיבוצע התיקון וניתן יהיה לקיים את הצוואה, יש להוכיח שהטעות נעשתה בתום לב ולא כדי להטעות במכוון ושלא מדובר בטעות עובדתית, שאינה מתיישבת עם רצון המצווה. ללא הוכחה כזאת, לא ניתן יהיה לתקן את הוראות הצוואה.

חשיבות תיקון טעות סופר בצוואה

כאמור, טעויות שונות שנפלו בסוגי צוואות שונים, עלולות להוביל לתהיות לגבי כוונתו האמיתית המוריש והן מהוות עילת התנגדות לצו קיום צוואה, בין אם מדובר בטעות סופר ובין אם בטעות עובדתית.

תיקוני טעויות סופר בצוואות, נועדו להבטיח ביצוע מדויק ובעל תוקף משפטי, של רצונות המוריש והם חיוניים להבטחת יכולת המימוש היעילה של זכויות המוטבים. כדי לשרת את רצון המוריש, נקבע שטעות סופר (גם כשמקורה בהשפעה אסורה), שהמצווה היה מודע לה ובחר שלא לתקן אותה, לא תיחשב לטעות.

למוטבים בצוואה מומלץ, להתייחס לכל טעות סופר ולתקן אותה, כבר במועד הגשת הבקשה לקיום הצוואה (לאחר פטירת המוריש). צו קיום הצוואה שיתקבל, כבר יכלול את הנחיות לביצוע התיקונים.

אמנם, ניתן עדיין לבקש תיקונים גם לאחר מתן צו קיום הצוואה, אך עדיף לבצע אותם בהקדם האפשרי, כדי למנוע עיכובים במימוש הוראות הצוואה.
איך מונעים טעויות בצוואה?

כדי לא להגיע למצב של תיקון טעויות בצוואה, חשוב לנסח אותה נכון מלכתחילה ולהימנע מטעויות. מאחר שעריכת צוואה, היא מהצעדים המשמעותיים בחיי אדם, חיוני שההליך יבוצע בתשומת לב יתרה ותוך קבלת ייעוץ מקצועי.

חשוב לדעת מבעוד מועד, את ההשלכות של כל טעות קטנה בניסוח המסמך החשוב, שתשפיע על עתידם של בני המשפחה, גם אם היא נראית זניחה על פניה ולבצע מספר בדיקות והגהות, לאחר הכתיבה.

מהן "הזיות" בתחום הצוואות?

כאשר הוראותיה של צוואה הזויות ולא סבירות באופן מהותי, או מפלות בצורה בוטה את אחד מהיורשים החוקיים, הדבר נקרא ”הזייה בצוואה”.
'הזייה' בהקשר זה, היא הוראה בירושה, שנראית בלתי סבירה על פניה ללא הסבר הגיוני מספק. קיומה של "הזייה בצוואה", יכולה להוות הוכחה לכך, שהמצווה לא היה כשיר קוגניטיבית בעת כתיבתה, אך התובעים צריכים להוכיח קשר סיבתי, בין מצבו של המצווה, לבין כתיבתן של הוראות לא הגיוניות בצוואה.

מתי כדאי לפנות לעורך דין?

בכל מקרה של חשד לטעות סופר בצוואה, כמו גם לפני כתיבת צוואה חדשה, עדכון צוואה קיימת, או התמודדות עם התנגדות לצו קיום צוואה של יורשים אחרים – חשוב לפנות, בשלב מוקדם ככל הניתן, לייעוץ וסיוע של עו"ד צוואות וירושות.

טעויות כאלה ואחרות המתגלות בצוואה, עלולות לגרום פעמים רבות לאי הבנות, לפרשנויות שונות ולסכסוכים בין היורשים, מה שמעכב את קיום הצוואה וחלוקת העיזבון ביניהם.

ההליך המשפטי הנדרש לתיקון טעות סופר בצוואה הוא אמנם פשוט יותר מהליך לתיקון טעות מהותית, אך גם כאן, נדרש סיוע של עו"ד ירושות וצוואות הבקיא בתחום, כדי להגדיל את סיכוייה של הבקשה להתקבל.

ליווי של עורך דין צוואות וירושות, יסייע למוטבים להבין ולנסח (לעיתים, בדיעבד) בצורה הברורה והמדויקת ביותר, מה היו כוונותיו של המצווה בעת כתיבת הצוואה ולמנוע סכסוכים ומחלוקות במשפחה.

עורך הדין ייצג את האינטרסים של היורשים בדיונים בערכאות המשפטיות ובמקרי התנגדות לצוואה בטענה לטעות סופר, יסייע להוכיח את קיומה של הטעות. הוא יספק ייעוץ מקצועי בכל שלב בתהליך, יסביר את כלל האפשרויות העומדות בפני היורשים ויסייע בקבלת החלטות מושכלות.

לסיכום

טעויות שנפלו בצוואה, אם אלה טעויות סופר או טעויות מהותיות, עלולות לגרום לאי הבנות וסכסוכים משפחתיים, אך ניתן לתקן אותן בסיוע של עורך דין צוואות וירושות. זאת כדי לכוון את הוראות הצוואה במדויק לרצון המצווה ולממש במלואן את זכויות המוטבים בצוואה.
משרדנו, בראשות עו"ד דוד מאור, עוסק בתחום מזה שנים רבות וצבר ניסיון עשיר ומוניטין גבוה, צרו עימנו קשר לשיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות, ואנחנו נפרוש בפניכם את האפשרויות העומדות בפניכם כמוטבים בצוואה.

זקוקים לייעוץ משפטי בנוגע לטעות סופר בצוואה?
הגעתם למקום הנכון!

לשיחת ייעוץ ראשוני ללא כל התחייבות, שלחו לנו את פרטי ההתקשרות שלכם בטופס
או התקשרו למשרדנו בראשותו, של עו"ד דוד מאור, מומחה בצוואות וירושות ובעל ניסיון ומוניטין רב.

אנחנו כאן בשבילכם!