פסילת צוואה

פסילת צוואה

תוכן עניינים

סוגי הצוואות המוכרות בישראל ומה אומר החוק

בשנת 1965 נחקק חוק הירושה שהגדיר את סדר הירושה על פי דין, לכן בהיעדר צוואה – עיזבונו של המנוח יחולק בהתאם לכתוב בחוק.

חוק הירושה, בנוסף, הגדיר ארבע דרכים שבהן ניתן לערוך צוואה:
1. צוואה בכתב יד: צוואה הנכתבת בכתב ידו של המצווה, לרבות החתימה שלו והתאריך שבו היא נכתבה.
2. צוואה בעדים: נערכת בפני שני אנשים המשמשים כעדים וחותמים עליה, לאחר שהמצווה חתם עליה בעצמו כשהם נוכחים במעמד זה, ואף הצהיר כי המסמך הוא צוואתו.
3. צוואה בפני רשות: ניתן לערוך צוואה גם בפני בעל תפקיד שהחוק מסמיך כ"רשות", כלומר בפני עורך דין נוטריון, רשם או שופט.
4. צוואה בעל פה: במצב שבו המצווה נמצא על ערש דווי ולא יכול לכתוב צוואה בכתב ידו, או לחתום עליה – הוא יכול להגיד בעל פה את צוואתו בפני שני עדים.

חוק הירושה מגדיר כי צוואה צריכה להיות בתוקף, על מנת להיות חוקית וכדי שניתן יהיה להשתמש במסמך זה, לקביעת חלוקת העיזבון במקום לפי סדר הירושה על פי דין.

האופן שבו בוחנים את תקפות הצוואה יכול להשתנות, אך ככלל המסמך צריך להיות חף מפגמים, לכלול את החתימות הרלוונטיות ואת התאריך שבו נערכה הצוואה, לשקף את רצונו האמיתי של המצווה, שצריך להיות כשיר מבחינה משפטית ולהבין, במעמד עריכת הצוואה, את המשמעויות המלאות של החתימה על המסמך.

עילות מרכזיות לפסילת צוואה

צוואה יכולה להיחשב כפסולה מטעמים טכניים או מטעמים מהותיים, לכן חשוב כל כך לערוך אותה בצורה מקצועית שעומדת בדרישות החוק, להקפיד על חתימה בנוכחות עדים אם צריך או על כתיבה בכתב היד של המצווה, במקרה שמדובר על צוואה בכתב יד.

מלבד הנושא הטכני, בית המשפט עלול לפסול צוואה גם כשיש חשד לכך שהמצווה היה תחת השפעה חזקה של בעלי אינטרס, כלומר, השפעה בלתי הוגנת. למשל, יורשים פוטנציאליים של העיזבון שלו, ש"כיוונו" אותו לנסח צוואה שמותירה להם נתח גדול מהעיזבון.

באשר לחוסר כשירותו של המצווה עצמו, כאן יכולים להיות מספר גורמים וביניהם השפעה של חומרים משני תודעה כמו אלכוהול או סמים, שהמצווה חשוד כמי שהשתמש בהם בזמן עריכת הצוואה ומכאן שהיא אינה תקפה, או אם הוא מתמודד עם מחלה אשר משבשת את כשירותו הקוגניטיבית להבדיל בין טוב לרע ומכאן שהצוואה נחתמה שלא כדין וייתכן שאף לא משקפת את רצונו האמיתי.

כל העילות הללו, החל מאי כשירות של המצווה עצמו, דרך בעיות ופגמים טכניים במסמך הצוואה ועד להשפעות אפשריות שהיו על המצווה בעת עריכת הצוואה, במקרה שהוכחו כנכונות, יכולות להוביל לפסילת הצוואה. המתנגדים לצוואה שמבקשים לפסול אותה בשל אחת מהעילות הללו, הם אלו שצריכים להוכיח כי העילה שבגינה הם מתנגדים לצוואה, אכן מתקיימת.

ההליך המשפטי לפסילת צוואה

את ההליך לפסילת צוואה ניתן לנהל בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה, כאשר במידה שיש לאדם מסוים התנגדות לצוואה הוא רשאי לפעול לפסילתה לפי שלושת השלבים הבאים:

1. הגשת בקשה לפסילת הצוואה: לרבות פירוט העילה או העילות שבגינן הצוואה צריכה להיפסל וצירוף כלל המסמכים שיכולים לחזק את הטענות של המבקש.
2. איסוף ראיות של שני הצדדים: למשל, אם הצד המתנגד טוען כי המצווה לא היה כשיר מבחינה רפואית לחתום על הצוואה ובעקבות כך היא צריכה להיפסל, עליו להוכיח זאת.
3. שמיעת העדויות של שני הצדדים: ומלבדם, גם עדויות של אנשי מקצוע בעת הצורך, כמו אנשי רפואה שיעידו כי אכן המצווה לא היה כשיר לערוך צוואה.

חשוב להדגיש כי כיוון שנטל ההוכחה הוא על האדם שמבקש לפסול את הצוואה, עליו לשכנע את בית המשפט או את בית הדין, בהתאם לערכאה שבה מתקיים ההליך המשפטי, כי סביר יותר שהצוואה נערכה באופן פסול שאינו עומד בדרישות החוק, מאשר שהיא נערכה באופן חוקי.

לאחר בחינה מדוקדקת של המסמכים שצורפו, הראיות והעדויות שהובאו, יכריע בית המשפט או בית הדין בעניין "מאזן ההסתברויות" הזה ויחליט האם הצוואה תקפה או שהוא מורה על פסילתה.

השלכות פסילת צוואה

צוואה היא מסמך בעל תוקף משפטי שיש לו משמעות מכרעת בנוגע לחלוקת העיזבון, מה שבאופן טבעי יכול להשפיע גם על מרקם היחסים בין היורשים ובעיקר – על מי שאינו נכלל בצוואה וכן נחשב ליורש על פי הדין, כלומר, אילולא הייתה צוואה, ייתכן שהיה לו חלק בעיזבון.

מאותה סיבה, פסילת צוואה גם היא משפיעה באופן משמעותי על כל העניינים הללו וכאשר צוואה מוכרזת כפסולה, חלוקת העיזבון תתבצע בהתאם למצב הנתון:

• אם הייתה צוואה קודמת: היא זו שחלה על העיזבון, בהנחה שהיא עצמה תקפה.
• אם לא הייתה צוואה קודמת: חלוקת העיזבון תיעשה לפי חוק הירושה משנת 1965.

גם במקרה של פסילת צוואה, אין זה אומר "סוף פסוק" ומי שרואים עצמם נפגעים מהחלטה זו, יכולים לערער עליה לערכאה גבוהה יותר, כאשר הערעור יתבסס על טעויות אפשריות שנעשו במהלך ההליך המשפטי שהוביל לפסילת הצוואה – והסיכוי בפועל לביטול הפסילה הוא נמוך למדי.

כיצד עורך דין ירושות וצוואות יכול לסייע בתביעה לפסילת צוואה?

ליווי וייצוג של עורך דין צוואה וירושה הוא חיוני במיוחד בתהליך פסילת צוואה, בין אם מדובר בייצוג של לקוח המתנגד לצוואה ומבקש לפסול אותה, או יורש המתמודד עם התנגדויות.

עורך דין הבקיא ברזי החוק הישראלי בכלל ובדיני ירושות וצוואות בפרט, יסייע לניהול הליך משפטי בהיר ושקוף, שיאפשר ללקוחותיו להיות חלק בלתי נפרד מכל שלב ושלב בדרך – כולל הסברים באשר להשלכות ההחלטות המשפטיות שיינתנו.

טיפים למניעת מחלוקות סביב צוואות

עריכת צוואה כדין מונעת מחלוקות עתידיות ואינה מותירה מקום לספק בנוגע לרצון המצווה. הנה כמה טיפים שיכולים לעזור במניעת סכסוכים ובעריכת צוואה תקפה וחוקית, המוגנת במידת האפשר מפני פסילה עתידית:

• שימת דגש על ההיבטים הטכניים של הצוואה: הקפדה על חתימות המצווה והעדים, ציון התאריך, רישום הצוואה בפני רשות מוסמכת כמו נוטריון או רשם צוואות ועוד.
• עדים בלתי תלויים: בחירה נבונה של האנשים שישמשו כעדים בעת החתימה על הצוואה, כלומר אנשים שאין להם כל אינטרס בעיזבון עצמו, כדי שלא ניתן יהיה לפסול את הצוואה בשל עילת השפעה בלתי הוגנת על המצווה.
• סיוע של עורך דין מקצועי בתחום: שישים את הדגש על כל היבטי הצוואה והליך עריכתה.

עורך דין דוד מאור: מומחה לדיני ירושות וצוואות

הליך פסילת צוואה הינו הליך מורכב המצריך התמצאות בעניינים בירוקרטיים מורכבים, הצגת מסמכים ספציפיים והבאת עדויות תקפות וחיזוק טענות באופן שישפיע על החלטת בית המשפט. את כל השלבים הללו יכול עורך דין להוביל באופן אפקטיבי, תוך ניהול ההליך החוקי בהקפדה על כל דרישות החוק, להגדלת סיכויי ההצלחה של התביעה או של ההתנגדות לתביעה, בהתאם לצד שאותו הוא מייצג.

מעבר לכך, כדי למנוע סכסוכים משפחתיים ומחלוקות מיותרות, עורך דין מומחה יוכל לסייע בעריכת צוואות תקפות העומדות בדרישות החוק, מייצגות נאמנה את רצון המצווה בצוואה ומבטיחות את תקפותה, מכאן שהסיכוי לפסילתה הוא אפסי.

מתמודדים עם מחלוקת או סכסוך משפחתי סביב צוואה? זקוקים לייצוג משפטי או ייעוץ מקצועי מעורך דין ירושות וצוואות? עו"ד דוד מאור הוא עורך דין מומחה, בעל ניסיון רב בדיני ירושה וצוואות המעניק ליווי וייצוג משפטי אמין בכל שלבי ההליך המשפטי, החל מהייעוץ הראשוני ועד לייצוג בבית המשפט. צרו קשר עם משרדנו עוד היום ונלווה אתכם בכל שלבי ההליך המשפטי.

 

יש לכם שאלות נוספות לגבי פסילת צוואה? הגעתם למקום הנכון!
לשיחת ייעוץ ראשוני ללא כל התחייבות, שלחו לנו את פרטי ההתקשרות שלכם בטופס
או התקשרו למשרדנו בראשותו, של עו"ד דוד מאור, מומחה בצוואות וירושות ובעל ניסיון ומוניטין רב.

אנחנו כאן בשבילכם!