מכירת דירת ירושה בין אחים: חובות וזכויות היורשים
צאצאיו הישירים של המנוח הם גם היורשים החוקיים שלו וכאשר גם ההורה השני הולך לעולמו – הם הופכים להיות היורשים הבלעדיים של כלל הנכסים והממון שהוא מותיר אחריו, אלא אם כן קיימת צוואה שנערכה על ידי המוריש.
לפי חוק הירושה משנת 1965, בהיעדר צוואה בעלת תוקף שאומרת אחרת, לכל אחד מהאחים יש חלק שווה בעיזבון של המנוח, כלומר שיש להם זכות שווה בדירה, החל מהזכות להשתמש בה בפועל אם הם מעוניינים בכך, דרך הזכות ליהנות מההכנסות שהיא מניבה אם היא מושכרת לדיירים חיצוניים ועד לחלוקה שווה ברווחים ממכירתה.
באותה מידה שהאחים הם בעלי זכות שווה, הם גם בעלי חובות שווים כלפי הנכס, החל מטיפול בהוצאות השוטפות שלו כמו תשלומי המיסים הכרוכים בתפעולו, בין אם הוא מושכר ובין אם לא, דרך התחזוקה השוטפת שלו ועד להשתתפות שווה בתיקונים או בשיפוצים, אם יש בהם צורך.
אם הגיעה העת להיפרד מהנכס, מכירת דירת ירושה בין אחים יכולה להתבצע בכמה דרכים, כאשר במקרים מסוימים היא עלולה להיות מורכבת במיוחד.
דרכי מכירה של דירת ירושה
הדרך שבה יכולה להימכר דירה שהועברה בירושה למספר אחים, שיש לכל אחד מהם זכויות שוות בה, יכולה להיות:
• מכירת הדירה לאדם חיצוני: לכאורה, זו יכולה להיות הדרך הפשוטה ביותר למכור את הדירה כיוון שהיא חוסכת לא מעט מחלוקות וסכסוכים. כדי להצליח למכור את הדירה לאדם חיצוני, יצטרכו האחים להסכים ביניהם על מחיר הדירה ובמקרים מסוימים לשלם מס שבח, תשלום שיחולק ביניהם כמו רבים אחרים, כפי שנסביר בהמשך.
• אחד מהאחים קונה בעצמו את הדירה: גם במקרה כזה יצטרכו האחים להגיע להסכמה בנוגע למחיר מכירת הדירה, אך כיוון שהאינטרס של האח שמעוניין לרכוש בכמה שפחות, עלול להתנגש עם האינטרס של האחים המעוניינים למכור את חלקם בדירה בכמה שיותר, חשוב למצוא את דרך האמצע ולקבוע תמחור הוגן שייטיב עם כולם.
אחת מהשיטות לעשות זאת, היא באמצעות סיוע מקצועי של אדם בלתי תלוי, כגון שמאי מקרקעין חיצוני, שהערכת השווי שיבצע תהיה מוסכמת על כל האחים.
ליווי משפטי של עורך דין צוואות וירושות, יוכל לשפוך אור הן על הליך הירושה והעברת הבעלות אל היורשים והן על תהליך מכירת הנכס. עו"ד יסייע למזעור המחלוקות בין האחים, להגעה לעמק השווה בכל הקשור לתמחור הדירה בכל דרך שבה יוחלט שהיא תימכר ולשמירה על יחסים טובים ביניהם לאורך הדרך וגם אחרי סגירת העסקה.
אתגרים משפטיים במכירת דירת ירושה בין אחים
כל שילוב בין משפחה לבין עניינים פיננסים עלול להיות "נפיץ", במיוחד כשמדובר בבעלות משותפת על נכס בעל ערך כספי גבוה כמו דירה ובפרט דירת ירושה, שהבעלות המשותפת עליה למעשה "נכפתה" על האחים. יתרה מזה, מדובר בנכס שבו, סביר להניח, התגוררו הוריהם של האחים ויש לה, מעבר לשוויה בפועל, גם ערך סנטימנטלי שאי אפשר לאמוד אותו בכסף.
כל סוגיה הקשורה למכירת דירת ירושה בין אחים היא רגישה באופן יוצא דופן, לכן היא מצריכה מיקוד בהיבטים המעשיים של התהליך, תוך התמודדות מושכלת ונבונה עם השפעות הנובעות מהיבטים רגשיים, אשר עלולות להשפיע על קבלת החלטה נכונה.
כדי לנהל נכון את מכירת הנכס, יש להפעיל שיקול דעת בפרט כשמגיעים האתגרים המשפטיים של המכירה, כמו במקרה שקיימת אי הסכמה בנוגע לתמחור הדירה, לתנאי התשלום עליה, לזהות הקונה, לחלוקה של הכסף שיתקבל כתוצאה מהמכירה ועוד. במקרים שבהם אין הסכמה והאחים לא מצליחים להחליט כיצד תימכר הדירה, הם יכולים לפנות לבית משפט – פתרון שמוטב שלא להגיע אליו, כיוון שלרוב הוא עלול להוביל להחרפת הסכסוך ביניהם.
בית המשפט יכול להורות על מינוי כונס נכסים, שיהיה אחראי על מכירת הדירה והתוצאה עלולה להיות בלתי הפיכה במערכת היחסים בין האחים. מלבד עניין המכירה כשלעצמו, עלולים להיות אתגרים נוספים, כפי שנפרט מייד.
היבטים משפטיים ופיננסיים נוספים
מלבד זהות הקונה או הקונים של הדירה, קיימים היבטים פיננסיים שיכולים להשפיע על התהליכים המשפטיים, הכרוכים במכירת דירה שעוברת בירושה. תשלומי מיסים כמו מס שבח והיטל השבחה, יכולים להפוך להוצאות גבוהות של עשרות אלפי שקלים, אותם ייאלצו לחלק ביניהם האחים.
במקרים מסוימים של מכירת דירת ירושה בין אחים, יינתנו הקלות במס השבח או אפילו פטור, לכן חשוב לבחון את הנושא לעומק ולמצות את הזכויות, כדי להביא למזעור ההוצאות המשותפות ולמניעת מחלוקות כספיות, ככל הניתן.
הוצאות נוספות שיש צורך להתמודד עימן בעת המכירה, הן חובות אפשריים בגין מיסים שוטפים ותשלומים קבועים, שעליהם אחראים היורשים במשותף כל עוד הדירה נמצאת בבעלותם המשותפת. סילוק החובות הללו הוא מחובתם של כלל האחים, הנדרש להתבצע טרם מכירת הדירה.
ייעוץ משפטי מקצועי לענייני ירושה בכלל ומכירת דירת ירושה בפרט, יאפשר לאחים להבין לעומק את כל המשמעויות של תהליך המכירה, להגיע להסכמות מתוך הבנה ואינטרס משותף במקום להתרחק זה מזה, לנסח הסכם מכירה שמוסכם על כולם תוך יישוב הסכסוכים והמחלוקות ובעיקר – להבטיח את מימוש הזכויות של כל אחד מהאחים בתוך העסקה.
מכירת דירת ירושה בליווי עורך דין צוואות וירושות
פתוחה וכנה היא המפתח ליחסים טובים ובריאים בין אנשים ובין אחים במיוחד, אך אין ספק שכאשר מגיעה העת למכור דירת ירושה, עלולים לעלות מעל פני הקרקע משקעים ומחלוקות מהעבר, שעד לאותו הרגע כלל לא הטרידו את מנוחתם ולפתע הופכים לעניין מרכזי שהוא "ייהרג ובל יעבור".
יחסים עכורים בין אחים, עלולים להפריע בצורה ניכרת למכירת דירת ירושה הן במובן התפעולי ובהגעה להסכמה בנוגע לעסקה עצמה, והן במובן הרגשי, כאשר אחד מהאחים או יותר מתמודד עם תחושות קשות בנוגע להתנהלות סביב המכירה, מה שעלול להחריב את מערכת היחסים והאחדות המשפחתית.
כדי להצליח להפריד בין הרגשות לאינטרס הכלכלי שבמכירת הדירה, תוך מיצוי הזכויות עבור כל אחד ואחד מהאחים – לרבות השגת התמורה המרבית האפשרית בעבור הנכס, חשוב להיעזר באנשי מקצוע בלתי תלויים, שיוכלו להוביל תהליך מכירה שקוף ובהיר, שמתנהל ללא הפרעות מיוחדות ובסופו מתרחשת העברת הבעלות על הדירה, כשכל האחים מרגישים שלמים הן עם הדרך והן עם התוצאה.
עומדים בפני החלטה על מכירת דירת ירושה בין אחים? פנו לייעוץ משפטי מקצועי של עו"ד דוד מאור, מומחה לענייני ירושות וצוואות, וגלו כיצד ניתן להגן על זכויותיכם ולנהל את התהליך בצורה המיטבית.
יש לכם שאלות נוספות לגבי מכירת דירת ירושה בין אחים? עומדים בפני החלטה על מכירת דירת ירושה בין אחים? הגעתם למקום הנכון!
לשיחת ייעוץ ראשוני ללא כל התחייבות, שלחו לנו את פרטי ההתקשרות שלכם בטופס
או התקשרו למשרדנו בראשותו, של עו"ד דוד מאור, מומחה בצוואות וירושות ובעל ניסיון ומוניטין רב.
אנחנו כאן בשבילכם!