סוגי צוואות

השאירו פרטים ונחזור אליכם

תוכן עניינים

סוגי צוואות

1. צוואה בכתב יד – צוואה שנכתבת כמסמך על ידי המצווה עצמו, בכתב ידו, לרבות ציון תאריך עריכת הצוואה וחתימת המצווה. בפועל, זוהי הצוואה הפשוטה ביותר והיא אינה מחייבת חתימה בנוכחות עדים, או אישור נוטריון, שזהו היתרון העיקרי שבה, לצד החיסכון הכספי שבעריכתה בצורה עצמאית.

עם זאת, ללא ייעוץ משפטי, המצווה עלול לשגות בניסוח הצוואה שהוא כותב בעצמו, להשאיר "קצוות לא ברורים" בפירוט חלוקת הרכוש שעלולים לעורר מחלוקות בשלב מימוש הצוואה ולהוביל ליישומה באופן שאינו עולה בקנה אחד עם רצון המצווה. נוסף על כך, צוואה בכתב יד היא פתח להשחתת המסמך החשוב הזה או לקושי בהוכחת אמיתותו וכשירותו בהמשך.

2. צוואה בפני עדים – נכתבת בכתב יד או מודפסת, כאשר עריכתה נעשית בנוכחות שני עדים. המצווה חותם בכתב ידו על המסמך ומצהיר על אמיתות הצוואה בפני העדים שחייבים להיות מעל גיל 18 ולחתום אף הם על הצוואה ועל הצהרת המצווה בפניהם. קשה לזייף צוואה כזאת וזהו יתרונה, כמו כן היא מוכרת על ידי בית משפט לענייני משפחה.

חסרונה הוא בזמינות המאתגרת שבעריכתה, בתיאום עם העדים בזמן החתימה ובהמשך, לצורך הוכחת אמיתותה בשלב המימוש. חשיפה של העדים לתוכן הצוואה עלולה להפוך לחיסרון גם היא, בעיקר אם יש להם אינטרס כלשהוא בעניין הירושה והם עלולים להפעיל לחץ על המצווה בנוגע לניסוח הצוואה.

לכך ניתן להוסיף שהעדר ניסיון וידע מספיקים – עלולים ליצור צוואה שאינה משקפת באופן מדויק ונכון את רצון הכותב/המוריש.

3. צוואה בפני רשות – זוהי צוואה שנערכת בנוכחות אדם המוסמך לטיפול בענייני ירושה, גורם רשמי שיכול להיות רשם בית משפט, נוטריון, שופט ועוד. ניתן לערוך אותה בכתב או בעל פה, מה שמקל מאוד על אנשים שאינם מסוגלים לכתוב ומעדיפים בכל זאת לנסח את תוכן הצוואה בכוחות עצמם.
מבין סוגי צוואות שונים, ערעור על תוכן הצוואה מהסוג הזה והפרשנות שלו הוא עניין כמעט בלתי אפשרי, עקב העובדה שהיא נחתמת בנוכחות גורם מוסמך שאישר אותה בעת עריכתה. חסרונה הוא בצורך לתאם עם הגורם המשפטי העומד בדרישות וכן בעלויות הגבוהות שלה.

4. צוואה הדדית – נערכת בנוכחות שני בני זוג, שקובעים הנחיות ברורות וזהות בנוגע לחלוקת רכושם לאחר מותם. ניתן לערוך מסמך אחד המאגד את צוואות שני בני הזוג, או מסמך נפרד לכל אחד מהם, המתייחסות זו לזו ושיש בהן הוראות זהות. יש יתרון עצום בעריכת צוואה הדדית מראש ובחלוקת רכוש ברורה ובלתי משתמעת לשתי פנים לאחר מותו של מי מהם, בעצם מניעת סכסוכים עם יורשים נוספים – לדוגמה, ילדיהם של בני הזוג, ובהבטחת הורשת הרכוש לבן הזוג שנותר בחיים.
החיסרון של צוואה כזאת הוא בחוסר היכולת של בן הזוג לבצע שינויים בצוואה באם הוא חפץ בכך, אלא אם הוגדרה אופציה כזאת מראש. בנוסף, צוואה זו עלולה להיות מורכבת מבחינה משפטית יותר מצוואה רגילה, בעיקר עבור בני זוג שהם "פרק ב'" האחד של השני ולכל אחד מהם יש ילדים בנפרד, שהם בעלי אינטרס בירושה.

5. צוואה בעל פה – כשמה כן היא, צוואה הנערכת בעל פה, בדרך כלל במצבי חירום או כאשר לא ניתן לכתוב צוואה בכתב. צוואה בעל פה נעשית בנוכחות שני עדים והיא תקפה לתקופה מוגבלת.

לאחר היכרות מעמיקה עם סוגי צוואות שונים, עריכת צוואה בסיוע עורך דין ירושות וצוואות, תתבצע בצורה שתיטיב עם המצווה ותנוסח בהתאם לדרישות החוק, פעולות שיאפשרו את מימוש הצוואה בפועל, באופן המותאם לרצון המצווה.

שיקולים בבחירת סוג צוואה

מדוע הבחירה הנכונה בין סוגי צוואות שונים חשובה כל כך? עריכת הצוואה הנכונה תאפשר את מימוש מאווי ליבו של המצווה ואת חלוקת רכושו בהתאם לכוונותיו האמיתיות טרם מותו.
חשוב להבין לעומק האם סוג הצוואה הנבחר אכן מאפשר את קיום התנאים הרצויים למימוש הצוואה לאחר שהמצווה ילך לעולמו. להלן כמה שיקולים משמעותיים שישפיעו על הבחירה:

מורכבות העיזבון – ישנן צוואות שנחשבות לפשוטות יותר לניסוח והן עשויות להיות קצרות יותר, כאשר הגורמים המגדירים את מורכבות העיזבון הם מספר היורשים והיקף העיזבון, משמע היקף וסוגי הנכסים, הכספים והרכוש שבבעלות המצווה.

חיסכון בעלויות כתיבת הצוואה – ייתכן למשל, שאדם יעדיף ניסוח צוואה "פשוטה" יחסית כמו צוואה בכתב יד, שעלותה מופחתת, על פני צוואה בנוסח זהה ובנוכחות גורם משפטי מוסמך, שתעלה לו הרבה יותר כסף.

רצון המצווה בשמירה על פרטיות הצוואה – מטבע הדברים, צוואה שנערכת בנוכחות עדים שיש להם אינטרס מסוים, כדוגמת צוואה בפני עדים בהשוואה לצוואה בכתב יד או צוואה בפני רשות, תשמור הרבה פחות על פרטיות המצווה, אפילו אם העדים מתחייבים לכאורה לשמירה על סודיות התוכן שבצוואה.

הצורך בליווי וייעוץ משפטי – שיקול זה הוא חשוב ועיקרי בכל סוגי הצוואות, אך הוא בעל השפעה מכרעת עוד יותר כאשר רצון המצווה הוא בצוואה הדדית, או כל צוואה שנחשבת למורכבת מאוד בשל היקף נכסים נרחב, מספר יורשים גדול או מורכבות משפחתית מכל סוג אחר.

חשיבות ההתייעצות עם עורך דין בבחירת סוג הצוואה

חשיבותו של ייעוץ משפטי מהימן הוא קריטי, בבחירת סוג צוואה מסוים מבין סוגי צוואות שונים שעשויים להתאים לדרישות המצווה.
ראשית, הבטחת תוקף הצוואה על פי חוק נעשית לאחר בדיקה קפדנית של ניסוח הצוואה והתאמתה לדרישות החוק, מה שמעניק שלווה וביטחון למצווה בנוגע למימוש המדויק של הוראות צוואתו לאחר מותו.

שנית, מניעת סכסוכים בין יורשים היא בוודאי רצון המצווה, כאשר בחירה נבונה בצוואה שאינה ניתנת לערעור ושקל להוכיח את אמיתותה, גם בחלוף שנים לאחר עריכתה, תקל על היורשים ותמנע וויכוחים ומחלוקות מיותרים.

לבסוף, התאמת הצוואה לנסיבות האישיות והמשפחתיות של המצווה היא חלק בלתי נפרד מעבודת עורך הדין לענייני ירושות וצוואות, שימליץ ללא אינטרס על סוג הצוואה שמתאים למצווה בהיבט המשפחתי והאישי, יהיה בהיר לכל מי שיעיין בה לאחר מותו ולא יהיה בצוואה שום משפט שיוכל להשתמע לשני פנים.

לסיכום

בחירת סוג הצוואה הנכון מבעוד מועד ועריכת צוואה מנוסחת היטב, המהווה מסמך משפטי מחייב עבור היורשים, מפשטת את ההתמודדות עם ענייני הירושה של אדם שהלך לעולמו על כל ההיבטים שבהם.
הבחירה הנכונה, תוך קבלת ייעוץ וליווי משפטי מעורך דין צוואות וירושות מומחה, עשויה למנוע סכסוכי ירושה ועוגמת נפש – ובעיקר למלא את רצון ליבו של המצווה בנוגע לחלוקת הרכוש שלו.

זקוקים לייעוץ משפטי בנוגע לסוגי צוואות? צרו קשר עוד היום עם משרד עו"ד דוד מאור  לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי בנושא צוואה ובחירה נכונה של סוג הצוואה המתאים לכם וליקיריכם.


שאלות ותשובות

חשוב להבין לעומק האם סוג הצוואה הנבחר אכן מאפשר את קיום התנאים הרצויים למימוש הצוואה לאחר שהמצווה ילך לעולמו.. שיקולים כגון: מורכבות העיזבון, חיסכון בעלויות כתיבת הצוואה, רצון המצווה בשמירה על פרטיות הצוואה, הצורך בליווי משפטי ועוד הם אלה אשר יכריעו בבחירה בין סוגי צוואת.

חשיבותו של ייעוץ משפטי מהימן הוא קריטי, בבחירת סוג צוואה מסוים מבין סוגי צוואות שונים שעשויים להתאים לדרישות המצווה.
ראשית, הבטחת תוקף הצוואה על פי חוק נעשית לאחר בדיקה קפדנית של ניסוח הצוואה והתאמתה לדרישות החוק, מה שמעניק שלווה וביטחון למצווה בנוגע למימוש המדויק של הוראות צוואתו לאחר מותו.

מבחינת החוק, קיימים חמישה סוגי צוואות עקריים ואלו הם: צוואה בכתב יד, צוואה בפני רשות, צוואה בפני עדים, צוואדה הדדית וצוואה בעל פה (צוואת שכיב מרע).

עורך דין דוד מאור, הנו עו"ד ואיש עסקים המתמחה בתחומי הנדל"ן מזה 26 שנים. מאחוריו ארגון קבוצות רכישה, עסקאות מכירה ורכישות קרקע מסוגים שונים ועוד. בראשותו משרד עורכי דין המטפל בסוגיות משפטיות מגוונות המלווה ומייצג את לקוחותיו בהליכים המשפטיים ובערכאות השונות, במטרה להשיג עבורם את התוצאה הטובה ביותר שניתן. עו"ד דוד מאור הנו בעל ניסיון בליווי הליכי רכישת חברות, פירוק חברות, מיזוגים ורכישות ועוד. במסגרת עיסוקיו, הוא צבר ניסיון בעבודה מול חברות בנייה, גופים מתחום הרכב ובשוק ההון.