במדריך הבא תמצאו סקירה מפורטת של כל ההלכות המשפטיות והחוקים הרלוונטיים אודות חלוקת ירושה על פי דין בכלל חלוקת ירושה על פי דין אחים בפרט, מידע שיסייע לכם בקבלת החלטות מושכלות עבורכם.
חוק הירושה, תשכ"ה – 1965
החוק הרלוונטי במקרים בהם אין צוואה תקפה, הוא חוק הירושה שנחקק ב-1965 (ומאז כמובן תוקן לא מעט פעמים). החוק נשען על עקרונות הצדק כפי שקיימים בדין העברי, קרי ההלכה ומקורות יהודיים נוספים, אבל יש גם הבדלים מהותיים בייחוד במקומות שבהם הדין העברי אינו תואם את החיים המודרניים.
העיקרון המרכזי של חוק הירושה הוא קביעת דרגות קרבה למנוח, אשר על פיהן נקבעת הזכאות לחלק מהעיזבון:
● דרגה ראשונה, בן/בת זוג וצאצאים: דיני הירושה לא מבחינים בין ילדים ביולוגיים לבין ילדים מאומצים, וגם ילדים מחוץ לנישואין הם ילדים לכל דבר ובעלי זכויות זהות.
● דרגה שנייה, הורים ואחים: ההורים של המנוח והאחים שלו זכאים לחלק מהעיזבון במקרה שאין לו צאצאים.
● דרגה שלישית, סבים ודודים: דרגה זו נלקחת בחשבון רק כשאין אף אחד בשתי הדרגות הקודמות.
כלומר חוק הירושה קובע כי בן או בת הזוג והילדים, נמצאים בדרגה הראשונה לקבלת העיזבון על פי דין, בדרגה השנייה, האחים וההורים, ואילו הסבים והדודים של המנוח נמצאים בדרגה השלישית והאחרונה. למעשה, אם למנוח או למנוחה יש בן או בת זוג וילדים – האחים, ההורים והסבים והדודים – לא יקבלו שום חלק מהירושה.
כאשר למנוח/ה יש בן/בת זוג, אין הורים בחיים ואין צאצאים: לפי סעיף 11(א) בחוק הירושה, בן/בת הזוג מקבלים את כל המיטלטלין השייכים למשק הבית המשותף (רהיטים, מכשירי חשמל וכדומה) וכן את הרכב המשפחתי אם יש כזה. שאר העיזבון מחולק בין בן/בת הזוג לבין האחים של המנוח ביחס של שני-שליש ושליש. כלומר, בן/בת הזוג זכאים ל- 2/3 מהעיזבון והאחים מקבלים את השליש הנותר.
כשאין בן/בת זוג ואין צאצאים, ואין הורים בחיים: האחים מקבלים את כל העיזבון. כמו כן, בהתבסס על חלוקת ירושה על פי דין, במידה ואחד מן ההורים של המנוח/ה ושל אחיו עדיין בין החיים: האחים יחלקו את העיזבון עם ההורה החי.
חלוקת העיזבון בין האחים
סוגיה מהותית אודות ירושה על פי דין אחים מתייחסת לאופן חלוקת העיזבון ביניהם.
אז כיצד מתבצעת החלוקה? על פי החוק = החלוקה הינה 'שווה בשווה'. לדוגמה, אם יש למנוח שלושה אחים והוא הותיר אחריו גם בן/בת זוג, שלושת האחים ביחד זכאים לשליש מהעיזבון וחלוקה שוויונית מעניקה לכל אחד מהם 1/9 מהעיזבון. דוגמה נוספת: כשיש שני אחים ואין בן/בת זוג, האחים חולקים ביניהם את העיזבון שווה בשווה וכל אחד מהם מקבל 50%.
יחד עם זאת, יש גם סיטואציות מורכבות של אחים למחצה. בעידן שבו יש לא מעט מקרי גירושין והקמת משפחות חדשות, יש גם לא מעט מקרים של אחים למחצה – אחים שיש להם רק הורה משותף אחד ולא שניים. במצב כזה, החלוקה לא תהיה שוויונית, כך על-פי פסיקה משנת 2022 של השופטת ג'מילה ג'בארין כליפה. השופטת התבקשה לפסוק בתיק שבו אדם הלך לעולמו כשהוא נשוי, ללא ילדים וללא הורים וכשיש לו שני אחים, אחד מאותה אם אבל מאב אחר, והשני מאותה אם וגם מאותו אב.
הפסיקה של ג'בארין כליפה התבססה על "עיקרון הנציגות". לפי עיקרון זה, החלק של כל אחד מההורים של המנוח עובר לצאצאים. לכן אח "מלא" זכאי לחלקם של שני ההורים, ואילו אח למחצה זכאי לחלק רק של הורה אחד. התוצאה: אחרי שהאלמנה קיבלה שני שליש מהעיזבון, השליש של האחים חולק ביחס של 3:1. האח משני ההורים קיבל 3/12 מהעיזבון והאח למחצה קיבל 1/12.
ירושת בן זוג של אח שנפטר
סוגיה חשובה נוספת בנושא ירושה על פי דין אחים, היא כיצד מתבצעת החלוקה במקרה שבו אחד מהאחים של המנוח כבר הלך לעולמו. על-פי חוק הירושה, אם לאותו אח יש ילדים, הם זכאים לקבל את החלק שלו, והחלוקה ביניהם תהיה שוויונית. לדוגמה: אם למנוח לא הייתה בת זוג וגם לא היו לו ילדים, ההורים שלו כבר נפטרו, והיו לו שלושה אחים שאחד מהם הלך לעולמו – שני האחים שעדיין חיים יקבלו כל אחד שליש מהעיזבון, והשליש האחרון יחולק בין כל הילדים של האח שנפטר.
לעומת זאת, לבני הזוג של אח או אחות שנפטרו אין זכויות בעיזבון. אם יש אח שנפטר עם בן או בת זוג אבל ללא ילדים, החלק שלו בעיזבון מחולק בין שאר האחים של המנוח, אלה שעדיין בחיים.
הליכים משפטיים
כאשר מחלקים ירושה על פי דין אחים הזכאים לעיזבון – נדרש להגיש בקשה לקבלת צו ירושה. הבקשה מוגשת לרשם לענייני ירושה, באופן מקוון או ידני, וזאת לאחר תשלום שתי אגרות: אגרת פתיחת הבקשה, שעומדת על 478 שקלים במקרה של הגשה מקוונת ו-562 שקלים עבור הגשה ידנית, ואגרה עבור הוצאות פרסום בסך 66 שקלים (שימו לב: כל הסכומים מעודכנים ל-2024, ומתעדכנים מעת לעת).
לבקשה יש לצרף מסמכים רלוונטיים:
● אסמכתא על מתן הודעה לכלל היורשים: קבלת אסמכתא שכל היורשים הפוטנציאליים קיבלו הודעה המיידעת אותם לגבי הגשת בקשה לצו ירושה, ניתן לשלוח את ההודעה בדואר רשום או למסור הודעה אישית.
● תעודת פטירה מקורית או העתק נאמן למקור שלה: במקרים שבהם למנוח לא הייתה תעודת זהות ישראלית.
● תצהיר הסתלקות מהעיזבון: במקרים שבהם אחד מהיורשים (או יותר) החליט לוותר על החלק שלו בירושה, יוגש תצהיר הסתלקות מהעיזבון.
● ייפוי כוח: במקרים שבהם האדם שמבקש את צו הירושה מיוצג על ידי עורך דין.
שימו לב: אם העיזבון כולל זכויות במקרקעין, ניתן להוסיף לבקשת צו ירושה גם בקשה לרישום אותן זכויות על שם היורשים, ועל ידי כך לחסוך זמן יקר וטרחה.
הרשם לענייני ירושה מפרסם את דבר הגשת הבקשה בפומבי, זאת כדי לאפשר למי שחושש כי הזכויות שלו מקופחות להגיש התנגדות. במידה ואין התנגדויות והבקשה מוגשת על-פי כל הכללים והמסמכים הדרושים, משך הטיפול בבקשה הוא בדרך כלל עד 50 ימים. מומלץ להיעזר בעורך דין צוואות וירושות מנוסה, על מנת למנוע עיכובים מיותרים.
לסיכום
על פי סעיף 32 לחוק הירושה, כשמתגלה טעות סופר בצוואה, כמו טעות בתאריך, במספר מזהה של אדם או נכס, טעות במספר חשבון וכדומה, אך ניתן לקבוע בבירור את הכוונה האמיתית של המוריש על פי שאר חלקי הצוואה, יתקנו הרשם לענייני ירושה או בית המשפט לענייני משפחה, את הטעות.
כדי שיבוצע התיקון וניתן יהיה לקיים את הצוואה, יש להוכיח שהטעות נעשתה בתום לב ולא כדי להטעות במכוון ושלא מדובר בטעות עובדתית, שאינה מתיישבת עם רצון המצווה. ללא הוכחה כזאת, לא ניתן יהיה לתקן את הוראות הצוואה.
במקרים של חלוקת ירושה על פי דין אחים, האחים וההורים זכאים לחלק מהעיזבון, בתנאי שאין למנוח צאצאים. היקף העיזבון נקבע בהתאם לשאלה האם יש למנוח בן/בת זוג והאם ההורים, שניהם או אחד מהם, עדיין בין החיים. החלוקה בין האחים שוויונית באופן עקרוני, כאשר אחים למחצה יקבלו חלק קטן יותר בהשוואה לאחים משני ההורים. כשאחד האחים של המנוח כבר הלך לעולמו, זכאותו עוברת לילדיו אבל לא לבן/בת הזוג.
בכל מקרה מומלץ בחום לפנות לעורך דין מומחה בתחום. עו"ד ירושות וצוואות מנוסה יבטיח את מימוש מלוא זכויותיכם בהתאם לחוק הירושה, ויסייע בפתרון קונפליקטים בין האחים, באופן כזה שישרת את האינטרסים של כולם (למשל במצב שבו יש חילוקי דעות לגבי מימוש זכויות במקרקעין).
עו"ד דוד מאור הוא עו"ד מומחה בעל ניסיון רב שנים בתחום הירושות והצוואות בכלל וחלוקת ירושה בין אחים בפרט. זקוקים לייעוץ משפטי בנושא? התקשרו אלינו ותקבלו ייעוץ מקצועי ומקיף, בגובה העיניים ואוזן קשבת.
זקוקים לליווי וייעוץ בנושא חלוקת ירושה על פי דין אחים כדי להבטיח את זכויותיכם? הגעתם למקום הנכון!
לשיחת ייעוץ ראשוני ללא כל התחייבות, שלחו לנו את פרטי ההתקשרות שלכם בטופס
או התקשרו למשרדנו בראשותו, של עו"ד דוד מאור, מומחה בצוואות וירושות ובעל ניסיון ומוניטין רב.
אנחנו כאן בשבילכם!