חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים מעוגנת בחוק הירושה בישראל, בהיעדר צוואה. כיצד מתבצעת החלוקה? האם זכויות הירושה של האלמן/ה גוברות על של שאר היורשים? ומדוע מומלץ לבצע תכנון עיזבון בייעוץ משפטי להבטחת הזכויות? כל המידע במאמר הבא!
אדם שנפטר ולא הותיר צוואה, עיזבונו יחולק בהתאם לתקנות חוק הירושה ובכפוף לקבלת צו ירושה מרשם הירושות.
חוק הירושה מקנה זכויות ירושה, על פי הקרבה המשפחתית לנפטר ולכן היורשים במעגל הראשון, הם בני המשפחה הגרעינית שלו, בן/ת הזוג והצאצאים. במעגל השני, נמצאים הורי הנפטר ולאחריהם סביו, אחיו וצאצאיהם.
ירושה על פי דין
סעיף 11 בחוק הירושה מ-1965, מפרט את כללי חלוקת העיזבון בין היורשים מהמעגל הראשון, כלומר בן/ת הזוג של המנוח וילדיו וקובע שבן הזוג וכלל הילדים, יתחלקו בעיזבון חצי בחצי. בנוסף, לבן הזוג יש זכות בלעדית על דירת המגורים המשותפת ועל מיטלטלי המנוח, לרבות כלי הרכב הפרטי.
ההגדרה של בן/ת זוג, כוללת את מי שהיה במעמד זה בעת מותו של הנפטר, אם כזוג נשוי או כידועים בציבור, במשך שלוש שנים לפחות, תוך מגורים משותפים. הגדרת צאצאים, חלה גם על ילדים מאומצים ועל ילדים מחוץ לנישואין.
אלמנתו של נפטר, יכולה להיות זכאית בנוסף, לקבל גם את "דמי הכתובה" שלה ולעיתים דמי מזונות מכספי העיזבון.
כשלמנוח אין הורים בחיים, ילדים או אחים, יירש בן/ת זוגו את מלוא העיזבון. אם הוריו עדיין בחיים, אך אין לו ילדים, יחולק עיזבונו שווה בשווה בין בן הזוג, לבין הורי המנוח, או אחיו.
אם המנוח הותיר צאצאים, אך לא בן/ת זוג, יתחלק העיזבון באופן שווה בין צאצאי המנוח, או תעבור לצאצאיהם, אם הם עצמם כבר אינם בחיים. אם הותיר רק אחים, אחיינים או סבים, הם יזכו בשליש מהעיזבון, ובן/ת הזוג יקבל את שני השלישים הנוספים ממנו.
בכל מקרה, כדי לחלק את העיזבון בין היורשים החוקיים, עליהם להמציא צו ירושה מרשם הירושות, בכפוף להצגת תעודת פטירה של המנוח, צו משפטי המצביע על זהות היורשים החוקיים וחלקם היחסי בעיזבון.
זכויות האלמן/ה בחלוקת ירושה בין בן זוג וילדים
בחלוקת ירושה בין יורשים, על פי החוק בישראל, יש לבן/ת הזוג של המוריש זכויות בירושה, הקודמות לאלה של יורשים אחרים:
• ירושת מיטלטלין – בן הזוג זכאי לרשת את חפצי המנוח, השייכים למשק הבית המשותף (ולא כאלה שנרכשו לצורכי השקעה, למשל), כולל כלי הרכב הפרטי ששימש את בני הזוג. זאת כדי שהאלמן/ה יוכל להמשיך בחייו עם החפצים ששירתו אותו עד כה ומבלי לרדת ברמת החיים.
יש לזכור, שמאחר וממילא מחצית מהרכוש המשותף שייך לבן הזוג הנותר, מה שמחולק בינו לבין הילדים, הוא רק חצי מהעיזבון המשותף ומכאן, שהילדים יזכו רק ברבע מערך הנכסים המשותפים של הוריהם.
• קבלת מזונות – אלמנתו של אדם שנפטר, זכאית במקרים מסוימים לקבלת דמי מזונות מדי חודש או כמענק חד פעמי, מתוך כספי העיזבון.
• המשך מגורים בדירה המשותפת – סעיפים 108 ו-115 בחוק הירושה, קובעים שבן הזוג יכול לדרוש להמשיך להתגורר בדירה בה התגורר עם הנפטר. הוא יירש את כולה, אם אין למוריש ילדים, נכדים, או הורים.
הסכם ממון או צוואה הדדית להשפעה על חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים
הזכות לאיזון משאבים, היא זכות ראשונית הניתנת לבני הזוג, בהתאם לחוק יחסי ממון. איזון המשאבים, מזכה כאמור עם מות אחד מהם, את האלמן או האלמנה, במחצית מנכסי עיזבונו.
כדי לשנות את אופן חלוקת העיזבון הקבוע בחוק במקרה שהקשר הזוגי מגיע לסופו, אם מסיבה של פרידה או של מוות, יכולים בני הזוג לערוך הסכם ממון ביניהם, עם תחילת יחסיהם או בהמשך הדרך.
דרך נוספת להסדרת הנושא מראש בדרך המתאימה לבני הזוג, יכולה להיות גם עריכת צוואה הדדית, בה נקבע שעם מות אחד מהם, יירש השני את כלל העיזבון ורק לאחר מותו, יעבור העיזבון לילדים.
חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים בירושה על פי צוואה
את הסוגיה של חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים שקובע החוק, ניתן לשנות גם באמצעות עריכת צוואת יחיד, בה יכול המצווה לקבוע חלוקה אחרת, שתבטא טוב יותר את רצונותיו.
הסדרת חלוקת העיזבון בסוגיה זו באמצעות עריכת צוואה, נדרשת במיוחד, במקרים שבהם לאחד מבני הזוג, או לשניהם, ילדים מנישואין קודמים, או ממערכות יחסים שונות.
חשוב להקפיד, בעת עריכת הצוואה, על ניסוח בהיר וברור של הוראותיה, שאינו נתון לפרשנויות שונות, ועל כך שהמסמך ייערך על פי דרישות החוק, הצורניות והתוכניות, כדי להבטיח את תקפותו המשפטית.
כדי לממש את הוראותיה של צוואה, צריכים המוטבים בה להגיש בקשה לצו קיום צוואה מרשם הירושות, בהצגת תעודת פטירה של המנוח ואת העותק המקורי של צוואתו.
יש להתחשב בעובדה שצוואה המשנה את כללי חוק הירושה בנוגע לחלוקת ירושה בין בן זוג לילדים, עלולה להביא להגשת התנגדויות, של יורשים המרגישים מקופחים.
עילות להתנגדויות לצוואה, עשויות להיות טענה לאי כשירות של המצווה, להשפעה או מעורבות בלתי הוגנת בעריכתה של מי מהנהנים ממנה, לצד טענות לשגיאות צורניות בצוואה כמו היעדר תאריך, חתימה חסרה, או שם שגוי, שגם הן יכולות לפסול את תקפותה המשפטית.
נישול בן/ת זוג או ילדים מירושה באמצעות צוואה
במסגרת עריכת צוואה, ייתכנו גם מקרים, שבהם המצווה יבקש לנשל כליל את בן/ת זוגו מחלקו בעיזבון ולהעביר את העיזבון כולו לילדיו. במקרים אחרים, כנראה נדירים יותר, יבקש המצווה להעביר את כל העיזבון לבן/ת זוגו ולנשל את ילדיו.
במקרים כאלה, לאחר שיתבררו פרטי הצוואה, יש להניח שהיורש המנושל יגיש התנגדות נגדה, בעילות כמו אי כשירות, השפעה בלתי הוגנת או פגם כלשהו בעריכת הצוואה.
במקרים של נישול בן הזוג, גם ללא הצלחת ההתנגדות, הוא יוכל, באמצעות ייעוץ משפטי מקצועי, לקבל לפחות חלק ממה שמגיע לו בעיזבון הנפטר.
משרד עו"ד דוד מאור – סיוע משפטי בחלוקת ירושה בין בן זוג וילדים
לבן או בת הזוג של נפטר, יש זכויות ירושה מיוחדות על פי חוק הירושה בישראל. הוא זכאי לרשת מחצית מהעיזבון המשותף של בני הזוג, לצד זכויות על דירת המגורים המשותפת ועל מיטלטלי הנפטר, ששימשו את משק הבית המשותף.
מאחר שלכל אחד נתונה הזכות לערוך צוואה, ייתכנו גם מקרים שבהם מגלה אדם עם התאלמנותו וחשיפת הצוואה של בן הזוג, שנושל באמצעותה מהחלק המגיע לו בעיזבון המשותף.
בכל מקרה כזה או אחר הנוגע בדיני ירושות וצוואות, נדרש סיוע משפטי מקצועי, על מנת להבטיח את הזכויות המגיעות לכם, מאחר שמדובר בתחום שלצד המשקעים הרגשיים, כרוך בפרוצדורות משפטיות סבוכות, שעלולות להימשך שנים.
במשרד של עו"ד דוד מאור, פועל צוות של עורכי דין מומחים, המנוסים בכל ההיבטים של תחום הצוואות והירושות.
מעוניינים להבין יותר את חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים? הגעתם למקום הנכון!
לשיחת ייעוץ ראשוני ללא כל התחייבות, שלחו לנו את פרטי ההתקשרות שלכם בטופס
או התקשרו למשרדנו בראשותו, של עו"ד דוד מאור, מומחה בצוואות וירושות ובעל ניסיון ומוניטין רב.
אנחנו כאן בשבילכם!