מהי צוואה בעדים?
צוואה בפני עדים המוגדרת בסעיף 20 בחוק הירושה, היא אחת מארבעת סוגי הצוואות המותרים בישראל, לצד צוואה בכתב, צוואה בפני הרשות וצוואה בעל פה. כפי שמעיד שמה, צוואה בעדים מתאפיינת בכך שהיא מחייבת נוכחות של עדים, שניים לפחות, שאינם נמנים על הזוכים בעיזבון.
נוכחותם של העדים במעמד עריכת הצוואה, נועדה לשמש כראיה לאמינות הצוואה ולכך שנערכה מרצונו החופשי של המוריש.
מהבחינה הצורנית, צוואה בפני עדים צריכה להיערך בכתב, לשאת את תאריך עריכתה, את חתימת המצווה, את אישורם של העדים שהמצווה הוא זה שהצהיר שזו צוואתו והוא זה שחתם על הצוואה ואת חתימותיהם.
על פי סעיף 36 לחוק הירושה, ביטול של צוואה בעדים יכול להתבצע באמצעות השמדת הצוואה הישנה ועותקיה, או עריכת צוואה חדשה, המבטלת את קודמתה.
כיצד עורכים צוואה בעדים?
כדי שצוואה בפני עדים תהיה תקפה משפטית, עליה להיערך על פי כללים הקבועים בחוק הירושה וחשוב שעריכתה תתבצע בסדר הנכון ותכלול את כל הצעדים הנדרשים.
הצוואה צריכה להיות כתובה בכתב יד או בהדפסה, בציון התאריך. המוריש נדרש להצהיר בעל פה בפני שני העדים, שהצוואה היא צוואתו ולחתום עליה בנוכחותם בכתב ידו.
בשלב הבא מצהירים העדים בכתב, שהמוריש הצהיר שזו צוואתו וחתם עליה, כשהצהרתם מופיעה על המסמך, בכתב ידם ובצירוף חתימתם.
כשהצוואה כוללת כמה דפים, מומלץ שהחתימות יופיעו בכל דף, בוודאי בדפים שבוצעו בהם תיקונים. הצוואה יכולה להיערך בכל שפה, כל עוד ברור שתוכנה תורגם והוסבר למצווה. החוק אמנם אינו מחייב זאת, אבל ניתן ומומלץ, להפקיד את הצוואה בסיום עריכתה, אצל רשם הירושות.
מי רשאי לשמש כעד ומה תפקיד העדים?
לצוואה בעדים, נדרשת נוכחות של שני עדים לפחות. העדים צריכים להיות בגירים, לא פסולי דין ולא נהנים או בעלי עניין בצוואה, כך גם לגבי בני זוגם.
תפקיד העדים, המוגדר במסגרת סעיף 20 בחוק הירושה, הוא לאשר באמצעות הצהרה כתובה וחתימת ידם, לצד פרטי הזיהוי שלהם, שהמצווה הצהיר בפניהם שזו צוואתו וחתם עליה בנוכחותם.
הפסיקה המשפטית בישראל לאורך השנים קבעה, שאין זה מתפקיד העדים לבדוק תנאים נוספים לתקפות הצוואה, כמו רמת צלילותו או תפקודו הקוגניטיבי של המצווה. מכאן, שדי בכך שהעדים לעריכת הצוואה יזהו את המצווה והם אינם נדרשים לכל פעולה נוספת.
מאידך, קובעת הפסיקה, נדרש מהעדים להבין את מהות הצוואה ואת תוכנה, מעבר לביצוע הפעולות הטכניות. היעדר הבנה כזאת, קבע בית המשפט, יכול לפגום בתקפות הצוואה.
בין צוואה בעדים לסוגי צוואות אחרים
לכל אחד מארבעת סוגי הצוואות שניתן לערוך בישראל, יתרונות וחסרונות, בהתאם למצב המצווה, גילו, מורכבות העיזבון ועוד.
1. צוואה בכתב יד: צוואה הנכתבת כולה בכתב ידו של המצווה, שאינה מחייבת נוכחות של אדם אחר במעמד עריכתה. המצווה נדרש לחתום על גבי כל עמוד וליד כל מחיקה, תוספת או תיקון ולציין את תאריך עריכת הצוואה, על גבי כל עמוד.
עליו להרחיב בציון פרטי היורשים וכן הכספים והנכסים, הכלולים בעיזבונו. הוראות הצוואה ינוסחו כציווי ולא כבקשה, אך אין להציב במסגרתה תנאים שאינם מוסריים או חוקיים.
צוואה בכתב יד היא אמנם פשוטה יחסית לביצוע, ניתן לערוך אותה בכל עת והיא מתאימה למי שמתקשה לצאת מהבית. מאידך, היא עלולה לטמון בחובה אתגרים באופן חוקי עם פטירת המצווה, ממגוון סיבות.
2. צוואה בפני הרשות: צוואה ניתן לערוך גם בפני רשות. נציג הרשות יכול להיות ברוב המקרים נוטריון, אך גם שופט, רשם בית משפט, חבר בבית דין הרבני או הרשם לענייני ירושות. המצווה מגיש לו את המסמך הכתוב, או אומר בעל פה את הוראות הצוואה. הנוטריון חוזר על ההוראות ומקריא אותן למצווה. לאחר אישורו, היא תיחתם על ידי שניהם.
נציג הרשות מחויב להקפיד על קיום רכיבי היסוד בצוואה, הנדרשים בחוק עבור צוואה מסוג זה. עליו לעמוד בנוסף, על מידת הבנתו של המצווה לגבי משמעויות הצוואה.
3. צוואה בעל פה: צוואה בעל פה, אפשרית רק כאשר המצווה נמצא על ערש דווי פתאומי ולא צפוי, מותו קרב ולמעשה, אין לו דרך אחרת להותיר צוואה.
החוק מחייב בצוואה כזאת, שהמצווה יאמר את דבריו בעל פה לשני עדים, הדוברים את שפתו. העדים יעלו על הכתב את הוראות הצוואה, יחתמו על המסמך בציון התאריך ויפקידו אותו אצל רשם הירושות.
אם לאחר עריכת הצוואה יחזור המצווה ממצב סף המוות ויחלים, תתבטל צוואתו אוטומטית כעבור 30 יום ממועד עריכתה.
4. צוואה בעדים – צוואה בפני עדים, היא הדרך הנפוצה ביותר לערוך צוואה, מאחר שהיא מאפשרת לדעת מהו רצון המצווה, אם יידרש להוכיח זאת במסגרת הגשת התנגדות לצוואה, לאחר מותו. נוכחות העדים וחתימתם, מחזקות את האותנטיות ואת תוקפה של הצוואה, מה שיכול לספק למצווה שקט נפשי, לגבי מילוי רצונותיו עם מותו.
מהי צוואה אשר עלולה להיפסל?
צוואה בלתי חוקית, היא צוואה שניתן לפסול בבית המשפט למנוע את מימושה ולחלק את עיזבונו של הנפטר על פי חוק הירושה, בין יורשיו החוקיים.
כדי לפסול צוואה, גם צוואה בעדים, נדרש להגיש התנגדות לצו קיום הצוואה. עילות נפוצות לפסילת צוואה הן: היעדר רכיבי יסוד, המשתנים בין ארבעת סוגי הצוואות. רכיבי יסוד חסרים בצוואה בעדים, יכולים להיות היעדר עדים, נוכחות עד אחד בלבד, או אי עמידת העדים בדרישות החוק.
זאת בנוסף לסיבות נפוצות אחרות לפסילת צוואה, כמו טענה להשפעה בלתי הוגנת על המצווה, טענה לאי כשירות מנטלית של המצווה, פגמים צורניים ועוד.
פגמים צורניים אפשריים בצוואה בעדים
למרות שהחוק מספק הנחיות ברורות לעריכת צוואה בעדים, נלקחה בחשבון האפשרות לגילוי פגמים או ליקויים טכניים מסוימים בצוואה, שעלולים להקשות על מימושה.
צוואה ככלל, כמו גם צוואה בפני עדים, יכולה להיפסל בגין "טעויות סופר", כמו השמטת ספרה או אות, שיבוש של שם, היעדר חתימת המצווה לצד תיקונים, היעדר תאריך וכדומה.
בשל רצון המחוקק לאפשר ככל הניתן את מימוש רצונות המצווה, רשאים בתי המשפט לבחור, על פי סעיף 25 לחוק הירושה לאשר צוואות כשרצון המצווה ברור, למרות פגמים טכניים או צורניים.
פגמים צורניים כאלה בצוואה בעדים, יכולים להיות היעדר חתימות המצווה והעדים על כל עמודי הצוואה, היעדר הצהרת המצווה שזו צוואתו, חתימה של עד אחד בלבד, היעדר חתימה של שני העדים או הוספת חתימתם בשלב מאוחר, עדים שחתמו בתצהיר נפרד ועוד.
סיוע משפטי בעריכת צוואה בפני עדים
כמו במקרה של צוואה בכתב יד וצוואה בעל פה, גם עריכת צוואה בפני עדים, אינה מחייבת נוכחות או חתימה של עורך דין או נוטריון, על המסמך.
מאידך, כדי להבטיח שהצוואה תהיה תקפה ועמידה בפני התנגדויות עתידיות וניסיונות לערער על תקופה, מומלץ מאוד להסתייע בעורך דין, המומחה בדיני צוואות וירושות.
המציאות מראה, שליווי משפטי בעריכת צוואה, חיוני להבטחת תקפותה ולהגנתה הן מפני פגמים צורניים והן מפני מפגמים מהותיים, שעלולים לערער את תקפותה.
משרד עו"ד דוד מאור
זקוקים לייעוץ משפטי בתחום? רוצים לערוך צוואה בעדים? הגעתם למקום הנכון! משרד עורכי הדין בראשותו של עו"ד דוד מאור, מומחה בדיני ירושות וצוואות ובעל ניסיון ומוניטין רב שנים בתחום. צרו קשר והצוות המקצועי ישמח להעניק לכם ייעוץ ראשוני ללא התחייבות, אנחנו כאן בשבילכם!
זקוקים לייעוץ משפטי בנוגע לקיום צוואה בעדים? צרו קשר עוד היום עם משרד עו"ד דוד מאור לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי ללא התחייבות.
שאלות ותשובות
הצוואה צריכה להיות כתובה בכתב יד או בהדפסה, בציון התאריך. המוריש נדרש להצהיר בעל פה בפני שני העדים, שהצוואה היא צוואתו ולחתום עליה בנוכחותם בכתב ידו.
לצוואה בעדים, נדרשת נוכחות של שני עדים לפחות. העדים צריכים להיות בגירים, לא פסולי דין ולא נהנים או בעלי עניין בצוואה, כך גם לגבי בני זוגם.
כדי להבטיח שהצוואה תהיה תקפה ועמידה בפני התנגדויות עתידיות וניסיונות לערער על תקופה, מומלץ מאוד להסתייע בעורך דין, המומחה בדיני צוואות וירושות.