הסכם חלוקת עיזבון

השאירו פרטים ונחזור אליכם

תוכן עניינים

מהן הסיבות לעריכת הסכם חלוקת עיזבון?

סיבה מרכזית לעריכת הסכם עיזבון, היא החיסכון במיסוי. מאחר שפעולת ההורשה עצמה, אינה נחשבת לעסקת מקרקעין לצורכי מס, כך גם כל פעולה של העברת נכסים בין יורשים במסגרת הסכם, אינה מחויבת במיסוי מקרקעין.

במסגרת הסכם חלוקת עיזבון, ניתן להחליט למשל, שאחד היורשים יקבל את כל הזכויות על נכס מקרקעין הכלול בעיזבון ויאזן את שוויו, בכך שיוותר על חלק אחר מכספי העיזבון. כך כל
היורשים יהיו פטורים ממיסוי מקרקעין.

יתרון נוסף של הסכם עיזבון, הוא מניעת הסרבול הקיים בניהול נכס משותף והסכנה להיווצרות מחלוקות וסכסוכים מיותרים במהלך הדרך, בין היורשים.
התנאים לעריכת הסכם חלוקת עיזבון

חתימת הסכם לחלוקת עיזבון בין יורשים, מותנה בהסכמת כלל היורשים. בנוסף, עליהם להימנע מכל חלוקה קודמת של העיזבון ביניהם ולו חלקית, טרם עריכת ההסכם, על מנת לשמר את יתרונות המיסוי.

הצדדים בהסכם, רשאים להיות אך ורק היורשים על פי דין או המפורטים כמוטבים בצוואה, אך הסכם חלוקת עיזבון יכול להיות גם חלקי, כלומר, לכלול רק חלק מהנכסים שבעיזבון. גם כאן, התנאי הוא שההסכם יעסוק אך ורק בנכסים הכלולים בעיזבון ושהצדדים הם אך ורק היורשים של אותו עיזבון. מאידך, אין הכרח שכלל היורשים יהיו שותפים להסכם כזה.

על פי חוק הירושה, כאשר כל היורשים מסכימים לתוכן הסכם החלוקה, לא נדרש אישור של בית המשפט לחתימתו. במקרים מסוימים, ניתן לבקש מבית המשפט לאשר את ההסכם ולהקנות לו תוקף של פסק דין. חשוב לדעת, הסכם חלוקה בעל תוקף של פסק דין יהיה יותר קשה לביטול.

מה בין הסכם חלוקת עיזבון להסתלקות מירושה?

דרך נוספת לשנות את אופן חלוקתו של עיזבון על פי דין או במסגרת צוואה, מלבד הסכם חלוקה, היא הליך הסתלקות מירושה. הסתלקות מעיזבון או ירושה, משמעותו ויתור של יורש על חלקו, עוד לפני חלוקת העיזבון.

היורש יכול להותיר את חלקו בעיזבון לחלוקה בין שאר היורשים, או לוותר עליו לטובת אדם מסוים, גם אם אינו נמנה על היורשים, בתנאי שאותו אדם הוא בן/בת זוגו, צאצאו, או אחיו של המוריש.

עריכת הסכם חלוקת עיזבון

הצעד הראשון בעריכת הסכם חלוקת עיזבון, הוא פנייה לעורך דין לדיני ירושות וצוואות, אם באופן קולקטיבי על ידי כלל היורשים, או באופן אישי, על ידי כל אחד מהם.
הסכם עיזבון אינו חייב להיות מסמך כתוב, אבל מומלץ מאוד שיעלה על הכתב, כדי שניתן יהיה לאכוף אותו בעת הצורך ולחזק את תוקפו. על ההסכם להיות מנוסח היטב, כדי לעגן בצורה ברורה את דרך חלוקת העיזבון בין היורשים.

חשוב לציין בו את כל פרטי הנכסים המחולקים ופרטי הזוכים בהם, כדי להבטיח ודאות ולמנוע מחלוקות מיותרות בעתיד. את הסכם בין היורשים, יש לצרף לצו הירושה או לצו קיום הצוואה והוא המסמך המכתיב את אופן החלוקה והזכאות של כל יורש.

מהן הדרכים לחלוקת עיזבון במסגרת הסכם בין יורשים?

הדרך המועדפת לחלוקתם של נכסי עיזבון, היא "חלוקה בעין" כלומר חלוקה פיזית של השלם לחלקיו, אך לא תמיד הדבר אפשרי וחוק הירושה מסדיר את דינם של נכסי עיזבון, שאינם ניתנים לחלוקה בעין.

במקרים אלה, יבוצע הליך של "פירוק שיתוף", גם הוא מעוגן בחוק הירושה. בהליך זה, נכס מקרקעין, אם בתחומי המגורים, החקלאות, התעשייה, המלאכה והמסחר (אך לא משק חקלאי), שאינו ניתן לחלוקה פיזית, או שהחלוקה תפגע בערכו, יעבור ליורש המעוניין בבעלות עליו, אשר יציע עבורו מחיר, שלא יפחת משווי הנכס בשוק. אם שוויו של נכס המקרקעין גבוה מחלקו של היורש בעיזבון, הוא יישא רק בהפרש.

במקרה שאיש מהיורשים אינו מעוניין לרכוש את הנכס במחיר השוק, הנכס יימכר לכל המרבה במחיר והתמורה שתתקבל, תחולק בין היורשים. בית המשפט רשאי להורות שמכירת הנכס בשוק החופשי, תתבצע בפיקוח הלשכה להוצאה לפועל, או בדרך אחרת שיקבע בית המשפט, כדי שלא יימכר מתחת לערכו.

מינוי מנהל לעיזבון

כאשר מדובר בעיזבון מורכב, כזה שהיורשים אינם יכולים לנהל או לחלק אותו ביניהם בכוחות בעצמם, ניתן לבקש מבית המשפט למנות מנהל לעיזבון. בקשה למינוי מנהל לעיזבון יכול להגיש כל יורש, בתשלום אגרה.

סיבות למינוי מנהל לעיזבון עשויות להיות חובות רבים המוטלים על העיזבון, נכסים מרובים ומורכבים כולל בחו"ל, קושי באיתור כל היורשים, יורשים שהם קטינים או בעלי מוגבלות ועוד. מחלוקת בין יורשים כשלעצמה, לא תהווה סיבה למינוי מנהל לעיזבון.

מנהל העיזבון יכול להתמנות זמנית, עד מתן צו ירושה או צו קיום צוואה, או להמשיך בתפקידו עד לחלוקת כל העיזבון. תפקידו של המנהל לגבות ולפרוע חובות של העיזבון, לאתר נכסים נוספים של הנפטר ולנהל את הנכסים.

בנוסף, אם היורשים לא הגיעו להסכמות, רשאי מנהל העיזבון להציע הסדר לחלוקת העיזבון בין היורשים ואף לקבל את אישור בית המשפט, גם ללא הסכמתם של יורש אחד או יותר.

ביטול הסכם חלוקת עיזבון

דיני הירושה ודיני החוזים החלים על הסכם חלוקת עיזבון, מאפשרים גם לעתור לביטולו, אם בהסכמת הצדדים ואם על ידי חלקם, בגין עילות הביטול הקיימות בחוק החוזים. עילות לביטול ההסכם, יכולות להיות טענות למרמה, הטעיה מכוונת, עושק, חוסר תום לב וכדומה, בעת עריכתו או ניסוחו.

ביטול הסכם עם תוקף של פסק דין, מחייב הגשת תביעה בבית המשפט. מדובר בהליך מורכב, שבו התובע נדרש להוכיח את רכיבי עילת הביטול המדוברת מעבר למאזן ההסתברות.

מיותר לציין, שמומלץ שלא להגיע לתביעה כזאת. לשם כך יש לחתום על הסכם חלוקת עיזבון בצורה מושכלת ושקולה הצופה פני עתיד, ללא השפעות חיצוניות ובסיוע של עו"ד צוואות וירושות הבקיא בתחום.

ייעוץ משפטי בעריכת הסכם חלוקת עיזבון

עריכת הסכם חלוקת עיזבון מהווה צעד משמעותי והרה גורל לעתידם הכלכלי של היורשים המשותפים ולכן חשוב לבצע אותו בצורה נכונה, מושכלת ובייעוץ משפטי צמוד, זאת על מנת לגבש הסכם עיזבון, שישרת את האינטרסים של כל היורשים ויהיה מקובל על דעתם.

חשוב לפנות למשרד עורכי דין מוביל בתחום דיני ירושות וצוואות, כדי לקבל את הייעוץ והליווי המשפטי הנחוץ בעריכת הסכם עיזבון, שיעגן את זכויותיהם של היורשים.
עורך דין עם היכרות מעמיקה בתחום דיני הצוואות והירושות, יוכל להוביל בנוסף, הליכים כמו עריכת צוואה, תכנון מס בירושה, ניהול עיזבון, פירוק שיתוף במקרקעין וניהול משברים בין יורשים, לרבות ייצוג בערכאות המשפטיות, בתביעות שונות המוגשות בנושא.

משרדנו, בראשות עו"ד דוד מאור, מומחה לדיני ירושה וצוואה, מעניק ייעוץ משפטי וליווי צמוד ואישי בכל הנוגע לעריכת הסכם עיזבון בפרט וצוואות וירושות בכלל.

זקוקים לליווי וייעוץ בעריכת הסכם חלוקת עזבון? הגעתם למקום הנכון!

לשיחת ייעוץ ראשוני ללא כל התחייבות, שלחו לנו את פרטי ההתקשרות שלכם בטופס
או התקשרו למשרדנו בראשותו, של עו"ד דוד מאור, מומחה בצוואות וירושות ובעל ניסיון ומוניטין רב.

אנחנו כאן בשבילכם!


שאלות ותשובות

הסיבה המרכזית לעריכת הסכם עיזבון, היא החיסכון במיסוי. מאחר שפעולת ההורשה עצמה, אינה נחשבת לעסקת מקרקעין לצורכי מס, כך גם כל פעולה של העברת נכסים בין יורשים במסגרת הסכם, אינה מחויבת במיסוי מקרקעין.

דרך נוספת לשנות את אופן חלוקתו של עיזבון על פי דין או במסגרת צוואה, מלבד הסכם חלוקה, היא הליך הסתלקות מירושה. הסתלקות מעיזבון או ירושה, משמעותו ויתור של יורש על חלקו, עוד לפני חלוקת העיזבון.

הצעד הראשון בעריכת הסכם חלוקת עיזבון, הוא פנייה לעורך דין לדיני ירושות וצוואות, אם באופן קולקטיבי על ידי כלל היורשים, או באופן אישי, על ידי כל אחד מהם.

הסכם עיזבון אינו חייב להיות מסמך כתוב, אבל מומלץ מאוד שיעלה על הכתב, כדי שניתן יהיה לאכוף אותו בעת הצורך ולחזק את תוקפו. על ההסכם להיות מנוסח היטב, כדי לעגן בצורה ברורה את דרך חלוקת העיזבון בין היורשים.

הדרך המועדפת לחלוקתם של נכסי עיזבון, היא "חלוקה בעין" כלומר חלוקה פיזית של השלם לחלקיו, אך לא תמיד הדבר אפשרי וחוק הירושה מסדיר את דינם של נכסי עיזבון, שאינם ניתנים לחלוקה בעין.

שירותיו של עורך הדין, כוללים גם ניסוח של מסמכים משפטיים, ייצוג בבית המשפט וייעוץ וליווי של המוטבים בצוואה או היורשים. במטרתו להגן על האינטרסים שלהם, תוך שמירה על חוקי העיזבון, וכן ניהול שוטף של המהלכים המתבצעים במסגרתו, ניהול משא ומתן עם נושים וטיפול בפירעון חובות.

עורך דין דוד מאור, הנו עו"ד ואיש עסקים המתמחה בתחומי הנדל"ן מזה 26 שנים. מאחוריו ארגון קבוצות רכישה, עסקאות מכירה ורכישות קרקע מסוגים שונים ועוד. בראשותו משרד עורכי דין המטפל בסוגיות משפטיות מגוונות המלווה ומייצג את לקוחותיו בהליכים המשפטיים ובערכאות השונות, במטרה להשיג עבורם את התוצאה הטובה ביותר שניתן. עו"ד דוד מאור הנו בעל ניסיון בליווי הליכי רכישת חברות, פירוק חברות, מיזוגים ורכישות ועוד. במסגרת עיסוקיו, הוא צבר ניסיון בעבודה מול חברות בנייה, גופים מתחום הרכב ובשוק ההון.