תיקון צו ירושה

בקשה לתיקון צו ירושה

תוכן עניינים

כדי לחלק את עזבונו של אדם שנפטר, נדרשים יורשיו לקבל צו ירושה, או צו קיום צוואה (במידה ואכן קיימת צוואה). את הצווים מנפיק רשם הירושות.

צו ירושה קובע את זכותם של היורשים ואת שיעור חלקם בעיזבון. צו קיום צוואה, מאפשר את מימוש הוראותיה של צוואה שהותיר המנוח, לגבי החלוקה.

הצווים הללו, משמשים כאסמכתאות משפטיות עבור היורשים, לצורך ביצוע פעולות בעיזבון, כמו העברת זכויות במקרקעין, קבלת כספים או זכויות המופקדים אצל צד שלישי כמו בנק, קרן גמלאות, או חברת ביטוח וכדומה.

במקרים מסוימים, ניתן להגיש בקשה לתיקון ואף לביטול של צו ירושה או צו קיום צוואה, שכבר הונפקו והועברו ליורשים, אם על מנת לתקן טעויות שנפלו בהם, או בכדי לבצע שינויים מהותיים יותר, כדי להתאים את ההוראות למצב חדש או נסיבות שהשתנו.

סעיף 72 לחוק הירושה

סעיף 72 לחוק הירושה, קובע שתי עילות לתקן או לביטול צו ירושה או צו קיום צוואה: כשהמבקש מוכיח את קיומן של עובדות שלא היו בפני בית המשפט בעת מתן הצו, וכשהמבקש מציג טענות שלא נטענו במתן הצו, בפני בית המשפט.

בקשה לתיקון צו ירושה או צו קיום צוואה, רשאי להגיש כל מי שנמנה על יורשיו החוקיים של המנוח או על המוטבים בצוואתו, או כל אדם הרואה עצמו נפגע מצו שכזה. לרשם הירושות או לבית המשפט שנתנו את הצווים, יש סמכות גם לתקן או לבטל אותם.

עילות לתיקון או ביטול צו ירושה

מטרתה של בקשה לתיקון צו ירושה, היא להיטיב עם היורשים, אך העילות האפשריות לבקשה כזאת, אינן רבות.

בקשה לתיקון צו ירושה, מוגשת לרוב על רקע של גילוי עובדות חדשות, או הופעת נסיבות חיים, שלא נלקחו בחשבון או לא היו קיימים, בעת מתן הצו על ידי רשם הירושות או בית המשפט.

למשל, כאשר מופיעים ילדים ביולוגיים של המנוח, הטוענים לחלק בירושה, או כאשר חלים שינויים נוספים, בעלי השלכות על הירושה בממד הכלכלי או המשפטי, המשנות את מערך הכוחות והיחסים במשפחה.

בהגשת תביעה כזאת, נדרש התובע להוכיח שאותן עובדות חדשות או טענות חדשות, לא היו קיימות בעת מתן הצו ולא ניתן היה לצפות אותן מראש.

עילות לתיקון או ביטול צו קיום צוואה

בקשות לתיקון צו קיום צוואה, הן נפוצות יותר. הן יכולות להסתמך בין השאר על ערעור תקפותה של הצוואה עצמה, גם על רקע טעויות טכניות כמו טעויות סופר, מספרים שגויים, שם או פרט משובש וכדומה.

גם כאן, ניתן להשתמש בעילה של הופעת תנאים ונסיבות חדשות, שלא היו ידועות או מוכרות קודם לכן, כמו גילוי צוואה מאוחרת יותר של המנוח ועוד. במקרים אחרים, ניתן לפסול את תקפותה של הצוואה על רקע קיומן של הוראות שאינן מובנות, קבילות, או חוקיות.

חוק הירושה בישראל, מחייב פרסום של צווי ירושה וצווי קיום צוואה הן ברשומות והן בשני עיתונים יומיים, כדי ליידע את כל בעלי העניין בירושה ולאפשר להם להגיש התנגדויות.

פרסום מוטעה או שגוי של הצווים בעיתונות או ברשומות, אם בציון שם ופרטי המנוח או פרטים אחרים, ייחשב לאי פרסום הצו ויכול לשמש עבור מי שנפגע מחוסר הידיעה, כעילה לתביעה לביטול או לתיקון של הצו.

הגשת הבקשה לתיקון צו ירושה או צו קיום צוואה

את הבקשה לתיקון צווי ירושה וקיום צוואה, יש להגיש בכתב לגורם שנתן את הצו, אם זה הרשם לענייני ירושה או בית המשפט לענייני משפחה, אם באופן מקוון, בעמדות קבלת הקהל במשרדי הרשם, או במשלוח בדואר.

בטופס הבקשה, יש לציין את פרטי המבקש, פרטי המוריש או המצווה, פרטי וכתובות היורשים או המוטבים בצוואה. לבקשה יש לצרף תצהיר לאימות העובדות החתום על ידי המבקש, אישור על תשלום אגרה וייפוי כוח לעורך דין המייצג.

את האגרה הכרוכה בהגשת הבקשה, ניתן לשלם בשירות התשלומים הממשלתי, או בעמדות התשלום האוטומטיות במשרדי הרשם לענייני ירושה או בנק הדואר, באמצעות שובר מיוחד.

עותקים של הבקשה ושל המסמכים הנלווים, צריכים להישלח על ידי המבקש לכל היורשים ובעלי העניין האחרים בירושה, כדי לאפשר הגשת התנגדויות. הגשת ההתנגדויות אפשרית בתוך פרק זמן של 14 ימים, מיום המצאת ההודעה.

הבקשה לתיקון הצו תעבור בשלב הבא לבדיקת עוזר רשם הירושות או בא כוח היועץ המשפטי לממשלה. הללו יחליטו האם לתת למבקש צו מתוקן, האם לדחות את הבקשה, או האם להעביר אותה לטיפולו של בית המשפט לענייני משפחה. הרשם לענייני ירושה יודיע על החלטתו ליורשים או המוטבים בצוואה ויעדכן בה גם את המרשם הארצי.

מתי נפסלת הבקשה בשל איחור בהגשתה?

תיקון או ביטול צו ירושה או צו קיום צוואה, יכול להסתמך כאמור על הצגת עובדות או טענות, שלדברי המבקש לא היו הוצגו בפני בית המשפט או בפני רשם הירושות, בזמן מתן הצו.

יחד עם זאת, בית המשפט רשאי לטעון, שהמבקש יכול היה להביא עובדות אלה לפני מתן הצו, או אפילו לאחר מתן הצו, אך ב"הזדמנות הסבירה הראשונה". התיקון נועד להבהיר, שעיכוב, או שיהוי בלתי סביר בהגשת הבקשה, עלול למנוע מהמבקש את הזכות לקבל את תיקון הצו.

בית המשפט יחליט האם מדובר בשיהוי בלתי סביר בהגשת הבקשה, על פי מידת האיחור, האם אכן הובאו עובדות וטענות החדשות וכיצד מסביר המבקש את האיחור. זאת מכיוון שהאיחור מקשה על בירור עובדות המקרה והצגת ראיות קבילות.

השיהוי בהגשת הבקשה, נמדד החל מהמועד בו התגלתה למבקש הסיבה המצדיקה את תיקון הצו ולא ממועד פטירת המוריש. התקופה שחלפה מיום שנודעה למבקש אותה, עובדה או טענה חדשה ובמהלכה ניהל משא ומתן עם יורשים אחרים – לא תימנה בתוך תקופת השיהוי, כשמדובר בפרקי זמן סבירים.

סיוע של עורך דין צוואות וירושות בבקשה לתיקון צו ירושה או צו קיום צוואה

במקרים שבהם נפלה טעות כלשהי בנוסח או בעובדות המובאות בצו ירושה או בצו קיום צוואה שכבר הונפקו על ידי רשם הירושות, או כשהתגלו עובדות חדשות המחייבות שינוי של הפרטים המובאים בצו, יכולים בעלי העניין בירושה או בצוואה, להגיש בקשה לתיקונו או ביטולו.

לעומת הגשת התנגדות לצו, שניתן להגיש רק לפני שהוא ניתן ליורשים או למוטבים, בקשה לתיקון או ביטול צו לאחר שכבר ניתן, הוא הליך מורכב ומאתגר יותר, המחייב הצגת ראיות חזקות בבית המשפט.

להבטחת הצלחת ההליך והגעה לתוצאות מיטביות, חשוב לפנות לסיוע של עורך דין צוואות וירושות מומחה ומנוסה, אשר יסייע בהגשתה בצורה מסודרת, משכנעת ועל פי החוק והתקנות.

מאחר ומדובר בהליך משפטי שיכול להיות מורכב, לא כדאי לסמוך על יד המקרה וחשוב להסתייע בייעוץ המשפטי המקצועי ביותר, שיתווה את הדרך הנכונה למיצוי מלוא הזכויות שלכם בירושה ולחיסכון בזמן, טרחה וכסף.

יש לכם שאלות נוספות לגבי תיקון צו ירושה? הגעתם למקום הנכון!
לשיחת ייעוץ ראשוני ללא כל התחייבות, שלחו לנו את פרטי ההתקשרות שלכם בטופס
או התקשרו למשרדנו בראשותו, של עו"ד דוד מאור, מומחה בצוואות וירושות ובעל ניסיון ומוניטין רב.

אנחנו כאן בשבילכם!