צו קיום צוואה

השאירו פרטים ונחזור אליכם

תוכן עניינים

מתי נדרש צו קיום צוואה?

צווי קיום צוואות נדרשים בכל מצב שבו אדם הלך לעולמו והותיר צוואה המפרטת כיצד יחולקו הנכסים שלו. כך למשל תזדקקו לצו כזה כדי לבצע פעולות מול לשכת רישום מקרקעין (טאבו), במקרה שהחלק שלכם בעיזבון כולל דירה, משרד, חנות ובאופן כללי זכויות במקרקעין מכל סוג שהוא.

גוף נוסף שממתין לצו המאשר את תקפותה של הצוואה הוא הבנק שבו התנהל חשבון הבנק של הנפטר (וגם כמובן כל בנק שבו היו לו פיקדונות, חסכונות ועוד). בחלק מן המקרים יש להגיש את צו קיום הצוואה גם לחברות ביטוח ובתי השקעה, על מנת למשוך את הכספים שהיו שייכים למנוח. העברת בעלות על רכב מתבצעת מול משרד התחבורה, וגם לשם כך יש כמובן צורך בצו. אם הצוואה כוללת בעלות מלאה או חלקית על חברות וגופים עסקיים, הצו יוצג בפני רשם החברות כדי לבצע את העברת הבעלות.

שימו לב: ללא צו קיום צוואה חלוקת הירושה מתעכבת (עד לקבלת הצו), כמו כן עלולים לפרוץ סכסוכים בין יורשים, לכן מומלץ להתחיל את תהליך קבלת הצו מוקדם ככל האפשר.

תהליך קבלת צו קיום צוואה

● תשלום אגרות – עוד לפני הגשת בקשה לקבלת צו קיום הצוואה, חובה לשלם שתי אגרות: אגרת פתיחת בקשה והוצאות פרסום. סכומי האגרות, נכון ל-2024, הוא כ-478 ₪ לבקשה מקוונת, 562 ₪ לבקשה שאינה מקוונת ו-66 ₪ להוצאות פרסום.

● הגשת בקשה – הבקשה מוגשת לרשם לענייני ירושה, באופן עצמאי או באמצעות עורך דין. אפשרות אחת היא הגשה מקוונת, דרך המערכת הממשלתית של הרשם. אפשרות שנייה היא מסירה ידנית של הבקשה, בלשכת רשם הירושות בהתאם למקום המגורים של המנוח. לרשם הירושה יש לשכות בירושלים, תל אביב, חיפה, נוף הגליל ובאר שבע. דרך שלישית היא שליחת הבקשה וכל המסמכים הנלווים בדואר רשום ללשכת הרשם הרלוונטית. במקרה של הגשה לא מקוונת יש להגיש 4 עותקים (מקור + 3 העתקים), וכן לשלם אגרה מעט גבוהה יותר (בכ-15%).

● מסמכים נלווים – לבקשה לקבלת צו קיום צוואה יש לצרף מסמכים רלוונטיים:
1. הצוואה – אם הצוואה המקורית לא נמצאת אצלכם, תצטרכו להגיש בקשה נוספת: בקשה להוכחת הצוואה. בקשה זו מוגשת גם כן דרך המערכת המקוונת של הרשם, ויש לשלם עבורה אגרה (שנקראת "כל בקשה אחרת"). אם הצוואה המקורית לא נמצאת בארץ, וניתן צו לקיום הצוואה על-ידי ערכאה שיפוטית במדינה אחרת, אין צורך בהגשת הבקשה הנוספת.
2. תעודת פטירה או הוכחה אחרת למוות – במקרים שבהם למנוח לא הייתה תעודת זהות ישראלית.
3. אישור על יידוע כל מי שמוזכרים בצוואה בדבר הגשת הבקשה – ההודעה חייבת להימסר באופן אישי או בדואר רשום.
4. עבור יורש שנכלל בצוואה ושכבר הלך לעולמו – תעודת פטירה.
5. עבור יורש שנכלל בצוואה ומבקש לוותר על החלק שלו בעיזבון מכל סיבה שהיא – תצהיר הסתלקות מאומת בפני עורך דין.
יש מקרים ספציפיים שבהם נדרשים מסמכים נוספים, ולכן כשיש נסיבות יוצאות דופן מומלץ במיוחד להתייעץ עם עורך דין ירושות וצוואות מומחה טרם הגשת הבקשה.

● רישום זכויות במקרקעין – אם הצוואה כוללת זכויות במקרקעין, ניתן לכלול בבקשה למתן צו קיום הצוואה גם בקשה לרישום הזכויות הנ"ל בטאבו. במקרה כזה תשולם אגרה נוספת, בסך 177 ש"ח (נכון ל-2024).

● פרסום – הרשם לענייני ירושה מפרסם את דבר הגשת הבקשה, כדי שכל מי שחושב שמתן הצו יפגע בזכויות שלו ידע שעליו להגיש התנגדות.

● בדיקה – הגורמים הרלוונטיים (אצל הרשם או האפוטרופוס הכללי) בוחנים את הבקשה. בחלק מהמקרים מגישי הבקשה יתבקשו להשלים פרטים או מסמכים. המעקב אחרי הטיפול בבקשה אפשרי דרך המערכת המקוונת של הרשם.

● מתן הצו – כשאין התנגדויות וכל הפרטים הנחוצים קיימים, הרשם מוציא את הצו המבוקש. צו קיום צוואה ניתן באופן דיגיטלי ואין צורך במסמך מודפס.
בדרך כלל משך הזמן עד לקבלת הצו, כשהבקשה מוגשת בהתאם לכל הכללים, הוא מספר שבועות עד חודשים, בהתאם למורכבות המקרה ולעומס על הרשם.
שימו לב: אם הצוואה לא מקיפה את כלל הנכסים של המנוח, כלומר יש נכסים שאין לגביהם הוראות מפורשות בצוואה, יש צורך בהגשת בקשה נוספת – לקבלת צו ירושה (צו שמורה על חלוקת הנכסים שלא מופיעים בצוואה בהתאם לקריטריונים הקבועים בחוק, לרוב לפי קרבה משפחתית לנפטר).

התנגדות לצו קיום צוואה

לאחר שמוגשת בקשה לקבלת צו קיום צוואה, כל אדם שרואה עצמו נפגע ממתן הצו רשאי להגיש התנגדות. כשמוגשת התנגדות, הטיפול בצוואה עובר מהרשם לבית משפט לענייני משפחה, ורשות זו נדרשת להחליט אם לאפשר את קיום הצוואה או לא.

בין העילות האפשריות להתנגדות: קיים מידע על כך שהצוואה נערכה תחת כפייה או השפעה בלתי הוגנת, עורך הצוואה היה בלתי כשיר במועד עריכתה, אחד הזוכים הנכללים בצוואה השתתף בעריכתה וגם פגמים טכניים עשויים להילקח בחשבון על-ידי בית המשפט.

כשמוגשת התנגדות, חשוב במיוחד לקבל ייעוץ משפטי לגבי אפשרויות מימוש הצוואה. למעשה, גם אם "רק" קיים חשש להגשת התנגדות, מומלץ להקדים תרופה למכה ולפנות לעורך דין מומחה, אשר מכיר את תחום דיני ירושות וצוואות על בוריו.

צו קיום צוואה: המפתח לקבלת הירושה ומימושה

לסיכום, קבלת צו לקיום הצוואה היא תנאי הכרחי למימוש רצונו של המנוח לגבי נכסיו, זאת על מנת שמי שהוא/היא בחר כיורשיו אכן יקבלו את חלקם בעיזבון. מכירת דירה, השכרת דירה, העברת בעלות על רכב, משיכת כספים – כל הפעולות הללו ועוד, מחייבות קודם כל קבלת צו לקיום הצוואה.

תהליך קבלת הצו אורך מספר שבועות עד חודשים ספורים ולכן מומלץ מאוד להתחיל בהקדם האפשרי ללא דיחוי. כמו כן, חשוב למלא את הבקשה באופן מדויק ולצרף את כל המסמכים הדרושים. אם יש צפי או חשש להתנגדות לקיום הצוואה, ההמלצה היא לפנות לעורך דין מנוסה ומיומן.

צריכים עזרה בהגשת צו קיום צוואה? הגעתם למקום הנכון!

זקוקים לסיוע בהגשת צו קיום צוואה לרשם לענייני ירושה? זקוקים לייעוץ משפטי מקצועי בדיני ירושות וצוואות? אנחנו כאן בשבילכם! משרדנו בראשותו של עו"ד דוד מאור, שצבר ניסיון רב שנים בתחום ומאות לקוחות מרוצים, מזמין אתכם לקבלת ייעוץ משפטי.

לשיחת ייעוץ ראשוני ללא כל התחייבות, צרו קשר או התקשרו למשרדנו בראשותו, של עו"ד דוד מאור, מומחה בצוואות וירושות ובעל ניסיון ומוניטין רב.  03-5545454

אנחנו כאן בשבילכם!

 

 

עורך דין דוד מאור, הנו עו"ד ואיש עסקים המתמחה בתחומי הנדל"ן מזה 26 שנים. מאחוריו ארגון קבוצות רכישה, עסקאות מכירה ורכישות קרקע מסוגים שונים ועוד. בראשותו משרד עורכי דין המטפל בסוגיות משפטיות מגוונות המלווה ומייצג את לקוחותיו בהליכים המשפטיים ובערכאות השונות, במטרה להשיג עבורם את התוצאה הטובה ביותר שניתן. עו"ד דוד מאור הנו בעל ניסיון בליווי הליכי רכישת חברות, פירוק חברות, מיזוגים ורכישות ועוד. במסגרת עיסוקיו, הוא צבר ניסיון בעבודה מול חברות בנייה, גופים מתחום הרכב ובשוק ההון.