קבלת צו ירושה או צו קיום צוואה, הכרחית לחלוקת עיזבון בין יורשים. מהם המסמכים הללו? מי מנפיק אותם? מה מבדיל ביניהם והיכן נכנס לתמונה הסיוע המשפטי? כל התשובות בהמשך!
עם פטירתו של אדם, עובר עזבונו ליורשיו, אם על פי חוק הירושה הנהוג במדינת ישראל, או על פי צוואה שערך המנוח. חשוב להכיר את ההבדלים בין שתי שיטות ההורשה הללו, כדי לדעת מה משמעותן ומהם ההליכים שיש לנקוט על מנת לחלק עיזבון, בכל אחד מהמקרים.
מהם צו ירושה וצו קיום צוואה?
על פי סעיף 2 בחוק הירושה, תשכ"ה 1965, ניתן לרשת את עיזבונו של נפטר על פי דין, או על פי צוואה. כאשר המנוח הותיר צוואה, הוראותיה יגברו על הוראות חוק הירושה.
כשקיימת צוואה וגם כשלא, נדרש צו מיוחד הניתן על ידי הרשם לענייני ירושות, כדי לחלק את העיזבון. בהיעדר צוואה, יש לקבל "צו ירושה". כשקיימת צוואה, מדובר ב"צו לקיום צוואה".
רשאים לבקש את הצווים הללו, מי שנחשבים ליורשיו החוקיים של המנוח, או מי שמצוינים כמוטבים, בצוואה שהותיר.
צו הירושה, יפרט מיהם יורשי המנוח על פי דין ומהו חלקם בעיזבונו. צו לקיום צוואה, יכלול הצהרה המאשרת שהצוואה תקפה וניתן לחלק את העיזבון על פי הוראותיה.
לבקשה לקבלת כל אחד מן הצווים, יש לצרף תעודת פטירה של המנוח ובעת הצורך צוואה מקורית. גם לאחר מתן הצו, יכול מי שמוגדר "מעוניין בדבר", לבקש את תיקונו או ביטולו מהרשם או מבית המשפט, בשל עובדות שלא היו בפניו, או טענות שלא נטענו בפניו במועד מתן הצו.
מהי ירושה על פי דין?
חוק הירושה בישראל קובע את סדר ההורשה, עם מותו של אדם. היורש הראשון הוא בן/ת הזוג של המנוח בפטירתו, אחריו צאצאי המנוח וצאצאיהם המשותפים, אם אין כאלה, יעבור העיזבון להורי המנוח ולצאצאיהם ולאחר מכן לסביו וצאצאיהם.
אם הורי הנפטר אינם בחיים, אחיו יירשו שליש מעיזבונו ובן הזוג יירש את כל השאר. אם אין למוריש צאצאים והורים, בן/ת הזוג, יירש את דירת המגורים המשותפת.
עיזבונו של נפטר ללא יורשים כלל, שלא הותיר צוואה, יעבור לידי המדינה, או יועבר לאדם או תאגיד שהיו תלויים למחייתם במנוח.
מהו צו ירושה וכיצד מקבלים אותו?
צו ירושה, הוא כאמור האישור החוקי לחלוקת עיזבון, על פי הוראות חוק הירושה. הבקשה למתן צו ירושה מוגשת במשרדי הרשם לענייני ירושה, במחוז מגורי הנפטר בעת פטירתו ולעיתים גם בצורה מקוונת.
טופס הבקשה צריך לכלול את פרטי המוריש ופרטי היורשים וכן הצהרה המאמתת אותם. את הטופס והמסמכים הנלווים, מגישים בארבעה עותקים, כולל הוכחת תשלום האגרות, עבור מתן הצו ופרסומו.
לאחר הגשת הבקשה והמסמכים, רשם הירושות מפרסם אותה ברשומות ובעיתונות למשך שבועיים, כדי לאפשר לכל שמעוניין להגיש התנגדות לצו. ללא התנגדויות, ייחתם הצו ויישלח דיגיטלית, ליורשים.
מהי צוואה ומהם יתרונותיה וחסרונותיה?
צוואה היא מסמך משפטי, המאפשר לאדם לחלק את עיזבונו בין יורשיו, בדרך המתאימה לו ביותר. כדי שתהיה תקפה משפטית, הצוואה צריכה לכלול את חתימת המצווה ותאריך ולהיערך באחת מארבע דרכים שמתיר החוק: בכתב, בעדים, בפני הרשות או בעל פה (המותרת רק כשהמצווה על ערש דווי).
תנאי הכרחי נוסף לתקפותה המשפטית של צוואה, היא היות המצווה צלול בדעתו ובמצב קוגניטיבי, המאפשר את הבנת הצעד והשלכותיו.
לעריכת צוואה יש יתרון גדול במובן השליטה שהיא מאפשרת למצווה, באשר לזהות יורשיו ודרך חלוקת העיזבון ביניהם. היא לכלול הוראות מיוחדות לגבי נכסים או חפצים מסוימים ולמנוע, פעמים רבות, סכסוכים בין היורשים.
מאידך, יש לזכור שעריכת צוואה כרוכה בעלויות של יעוץ משפטי מקצועי, לעיתים יש צורך לעדכן אותה בחלוף הזמן ואם לא נערכה כראוי, היא עלולה להיות חשופה בעתיד להתנגדויות.
מהו צו קיום צוואה וכיצד מקבלים אותו?
כדי לממש את הוראותיה של צוואה, יש לקבל מרשם הירושות צו לקיום צוואה. גם כאן, בדומה לבקשה לצו ירושה, ניתן להגיש את הבקשה לצו באופן ידני או מקוון ולצרף לה את העותק המקורי של הצוואה ואישור על תשלום אגרה.
גם במקרה זה, יפרסם רשם הירושות את דבר הבקשה, כדי לאפשר הגשת התנגדות לצוואה מצד מי שמרגיש שהוא נפגע מהצוואה. באין התנגדויות, ייחתם הצו ויישלח בצורה מקוונת למוטבים בצוואה.
מתי תועבר בקשה לצו ירושה או קיום צוואה לבית המשפט?
סעיף 67א לחוק הירושה, מפרט מקרים, בהם על רשם הירושות להעביר בקשה לצו ירושה או צו קיום צוואה, לטיפול בית המשפט לענייני משפחה.
מדובר במקרים בהם הוגשה התנגדות לבקשה לצו, כשהמדינה או מוסדותיה הם צד לבקשה, כשהיועץ המשפטי לממשלה יוזם הליך כזה, כשהנפטר הוא אדם שמונה לו אפוטרופוס, כשמדובר בצוואה בעל פה, או כאשר נמצא פגם טכני או ליקוי בצוואה.
התנגדויות לצו קיום צוואה או צו ירושה
התנגדויות לצו ירושה או צו קיום צוואה, ניתן להגיש בתוך 14 יום מפרסום הבקשה ברשומות, כשהמטרה היא למנוע את מתן הצו.
מסמך ההתנגדות צריך לכלול את פרטי זהות המתנגדים, הנפטר וכלל היורשים או המוטבים בצוואה. יש לצרף אליו מסמכים התומכים בטענות, תצהיר לתמיכה בעובדות, אישור תשלום אגרה וייפוי כוח לעורך הדין המייצג.
ההתנגדות תעבור לבדיקת עוזר רשם הירושות, או בא כוחו של היועץ המשפטי לממשלה. אם הוחלט שמדובר בהתנגדות על פי דין, היא תועבר להכרעת בית המשפט לענייני משפחה.
מה בין הורשה על פי דין להורשה על פי צוואה?
ההחלטה האם לערוך צוואה או להותיר את נושא ההורשה להוראות החוק, נתונה בידיו של כל אדם. עריכת צוואה מאפשרת למוריש לחלק את עיזבונו על פי בחירתו לכל אדם או ארגון שיבחר, גם אם אינו נמנה על יורשיו החוקיים או על בני משפחתו.
עריכת צוואה היא צעד מומלץ במיוחד, במשפחות מורכבות עם ריבוי נישואין, כשאין למוריש יורשים טבעיים וכשהוא מעוניין להוריש נכס מסוים לאדם כלשהו, או לוודא שהוא נשמר בתוך המשפחה.
מאידך, הותרת ההורשה להוראות החוק, מבטיחה חלוקה הוגנת של העיזבון בין קרובי המשפחה על פי קרבתם למנוח, כפי שראה זאת המחוקק.
סיוע משפטי בעריכת צוואה ובהגשת בקשות לצו ירושה וצו קיום צוואה?
אין ספק, שתכנון עיזבון מושכל, מחייב עריכת צוואה. מדובר בדרך היחידה הנתונה בידיו של מוריש, לשלוט בדרך חלוקת עיזבונו עם לכתו בהתאם לרצונותיו, השקפת עולמו ושאיפותיו, לגבי הרכוש שצבר בחייו.
כדי שהצוואה תבטא היטב את אותם רצונות, תגן על ערך העיזבון ותהיה תקפה משפטית וחסינה מהתנגדויות, חשוב להסתייע בעורך דין המומחה בדיני ירושות וצוואות, לצורך ניסוח מדויק ועריכת צוואה תקפה.
משרד עו"ד דוד מאור
משרד עו"ד דוד מאור, מעניק שירותים משפטיים מקיפים בתחום הצוואות והירושות. צוות עורכי הדין במשרדנו, צבר ידע וניסיון רב בטיפול בסוגיות השונות בתחום ובמתן פתרונות מתאימים.
עורכי הדין שלנו מייצגים לקוחות בסכסוכי יורשים ובהליכים משפטיים, לרבות התנגדויות לצווי ירושה וצווי קיום צוואה, הסתלקויות מירושה ועוד ומציעים שירותים משפטיים בתכנון עיזבון, עריכת צוואה, הקמת נאמנויות, תכנון מס ועוד, לצורך הגנה על נכסי העיזבון והבטחת מימוש רצון המוריש ומיצוי זכויות היורשים.
זקוקים ייעוץ משפטי בנוגע להגשת צו ירושה מול צוואה? הגעתם למקום הנכון!
לשיחת ייעוץ ראשוני ללא כל התחייבות, שלחו לנו את פרטי ההתקשרות שלכם בטופס
או התקשרו למשרדנו בראשותו, של עו"ד דוד מאור, מומחה בצוואות וירושות ובעל ניסיון ומוניטין רב.
אנחנו כאן בשבילכם!