מתי צוואה אינה תקפה

מתי צוואה לא תקפה?

תוכן עניינים

צוואה היא מסמך, בו מפרט אדם את הדרך העדיפה עליו לחלוקת עיזבונו לאחר מותו ואת זהות יורשיו. כדי שיהיה לה תוקף משפטי, הצוואה צריכה להתבצע ולהיות ערוכה על פי הנחיות חוק הירושה, להיות מנוסחת בקפידה ולהכיל מרכיבים מסוימים.

אם אדם המרגיש נפגע מהצוואה מגיש התנגדות ומוכיח בבית המשפט שהצוואה חסרת תוקף משפטי מסיבה כלשהי, היא תיפסל ועיזבונו של המנוח יחולק בין היורשים, על פי הקבוע בחוק הירושה.

סוגי צוואות המותרים על פי החוק

חוק הירושה בישראל מאפשר עריכת צוואה בארבע דרכים מרכזיות:

1. צוואה בכתב יד: צוואה הנכתבת בכתב ידו של המצווה, נושאת את חתימת ידו ואת התאריך בו נערכה, מבלי שנדרשת נוכחות של עורך דין או עדים.
2. צוואה בעדים: צוואה כתובה בכתב יד או מודפסת, הנערכת בפני שני עדים (שאינם מוטבים בצוואה), הנושאת תאריך וחתומה בידי המצווה והעדים.
3. צוואה בפני רשות: צוואה הניתנת בפני שופט, אב בית דין רבני, או נוטריון, הנושאת תאריך וחתומה על ידי המצווה ונציג הרשות.
4. צוואה בעל פה: צוואה המותרת על פי החוק, רק לאדם הנמצא על סף מוות. המצווה מוסר בעל פה את הוראות צוואתו בפני שני עדים, המעלים אותן על הכתב וחותמים. צוואה בעל פה, תקפה למשך 30 יום. אם המצווה נפטר לאחר פרק זמן זה, הצוואה תתבטל.

עילות לערעור על תקפות צוואה

על פי חוק הירושה, התשכ"ה-1965, לבית המשפט ניתנת הסמכות לפסול צוואה או חלק מהוראותיה, בשל חוסר תקפות, במישור המהותי והטכני כאחד:

• עריכה שלא על פי הוראות החוק: סיבה מרכזית לפסילת צוואה, יכולה להיות עריכתה שלא באחת הדרכים המותרות על פי חוק. לכל צורה של צוואה מתוך הארבע, יש כללים שאמורים להתקיים בה ובלעדיהם, היא לא תיחשב לתקפה.
• חוסר כשירות של המצווה: טענה שכיחה להגשת התנגדות לצוואה היא הטלת דופי בכושרו המנטלי של המצווה, בעת כתיבת הצוואה. ניתן לטעון, אם יש הוכחות מוצקות לכך, שהמצווה לא היה צלול בדעתו, או בלתי כשיר קוגניטיבית ורפואית לערוך צוואה, תוך הבנת משמעותיה המשפטיות. גילו של המצווה כשלעצמו, יש לדעת, לא מהווה ראייה לחוסר כשירות.
• השפעה בלתי הוגנת: פגם אפשרי נוסף בצוואה, יכול להיות עריכתה תחת השפעה בלתי הוגנת. כלומר, מצב שבו אדם כלשהו מפעיל לחץ על המצווה, להכניס לצוואה הוראות המנוגדות לרצונו. השפעה בלתי הוגנת יכולה להתבסס על ניצול החולשה או התלות של המצווה באותו אדם, כדי לגרום לו לערוך צוואה לטובתו, או להגדיל את חלקו בעיזבון.
• מעורבות פסולה: טענה למעורבות פסולה של זוכה בעריכת צוואה, יכולה להיות עילה נוספת לערעור על תקפותה. מעורבות פסולה יכולה לבוא לביטוי בפעולות שנוקט הזוכה, כמו הבאת המצווה לעורך דין, נוכחות במעמד עריכת הצוואה או כל מעורבות אחרת, בניסוח או בעריכת הצוואה. לאדם המעורב בעריכת צוואה תהיה בהכרח, על פי החוק, השפעה בלתי הוגנת על המצווה.
• הוראות בלתי מוסריות: צוואה המכילה הוראות לא מוסריות, או כאלה הנוגדות את תקנות הציבור, תהיה נתונה גם היא לערעור תוקפה. מדובר למשל, בהתניה של המצווה את קבלת הירושה, בכך שיורש יהיה במצב משפחתי מסוים, יתגורר במדינה מסוימת, יעסוק במקצוע מסוים וכדומה. נטל ההוכחה על אי מוסריותה של הוראה, מוטל על מגיש ההתנגדות לצוואה.
• הוראות בלתי ניתנות לביצוע: גם הוראות שאינן ניתנות לביצוע, יכולות לפסול את תוקפה של צוואה, למשל מה שנקרא "צוואה סתומה", מסמך המכיל הוראות שמשמעותן אינה ברורה ולא ניתן לדעת על פיהן, מיהם הזוכים ומה ציווה המצווה.
• פגמים צורניים – פגמים צורניים או טכניים, עלולים גם הם לפסול צוואה. פגם כזה יכול להיות אפילו תאריך שגוי, אות או ספרה שנשמטו או נוספו בטעות, פרט זיהוי שגוי של אחד הזוכים או של המצווה וכדומה.
• זיוף חתימה – אם הוכח שחתימת המצווה על הצוואה היא מזויפת, מדובר בעילה נוספת לפסילת הצוואה. את האותנטיות של החתימה על הצוואה, יכול לבחון מומחה לכתב יד, שישווה אותה לחתימות של המצווה מהעבר.
• גילוי צוואה מאוחרת: עילה נוספת לפסילת צוואה, יכולה להיות גילוי של צוואה מאוחרת יותר שערך המנוח. הצוואה שנערכה אחרונה, תקבל תוקף ותבטל את קודמותיה.
• ביטול צוואה על ידי המצווה: גם צוואה שביטל המצווה עצמו, לא תהיה תקפה ולא ניתן יהיה לבקש עבורה צו לקיום צוואה. כדי לבטל צוואה, המצווה נדרש להשמיד אותה, לבטל אותה בפני העדים או בפני הרשות (כפי שערך אותה), או לערוך צוואה חדשה, שתבטל אוטומטית את הקודמת.

כיצד מגישים התנגדות לצוואה?

כאשר עולה החשד אצל מי מיורשיו של הנפטר שצוואתו אינה כשרה ולא משקפת את רצונו האמיתי, עליו לקבל ייעוץ משפטי מקדים מעורך דין צוואות וירושות, על מנת לשקול כדאיות של הגשת התנגדות וערעור על תוקף הצוואה בבית המשפט, כדי לפסול אותה.

אם הוחלט על הגשת התנגדות, יש לבצע זאת מיד עם הגשת הבקשה לצו קיום צוואה על ידי הזוכים. ההתנגדות תוגש לרשם לענייני ירושה, והיא תועבר לטיפולו של בית המשפט לענייני משפחה.

במקביל, כדי לא לאבד זמן, מומלץ להגיש כבר בקשה לצו ירושה אצל רשם הירושות, שיקבל תוקף, אם הצוואה אכן תיפסל בבית המשפט.
הדיון בהתנגדות לצוואה, מתנהל בבית המשפט לענייני משפחה ומומלץ להגיש את ההתנגדות בסיוע עורך דין המומחה בתחום הצוואות והירושות. עורך דין המנוסה בתחום, יוכל לגבש את נימוקי ההתנגדות לצוואה בצורה הנכונה ולגבות אותם בראיות המתאימות.

למשל, כאשר טענת ההתנגדות היא חוסר כשירות של המצווה, יסייע עורך הדין בהשגת חוות הדעת המקצועיות של מומחים לגריאטריה או פסיכיאטריה שיתמכו בה, או עדויות של אנשים שהיו בקשר קרוב עם המצווה ו/או יכולים לחזק את טענות ההתנגדות. לאחר ששמע את גרסאותיהם של שני הצדדים, יחליט בית המשפט האם יש לקיים את הצוואה, או לפסול אותה, כפי שמבקש התובע.

סיוע משפטי בדיני צוואות וירושות: משרד עו"ד דוד מאור

למרות שבית המשפט נוטה לכבד את רצון המת ואת הוראות צוואתו, לעיתים, כשיש עילה מוצקה לפסילת הצוואה, הוא יפסול אותה ויורה לחלק את הירושה על פי דין.
משום כך, נדרש ליווי של עורך דין צוואות וירושות, הן בעת עריכת צוואה, על מנת להבטיח את תקפותה ואת חסינותה להתנגדויות והן כאשר עולה הצורך להתנגד לצוואה ולערער על תוקפה.

במשרד עורכי הדין של עו"ד דוד מאור, תקבלו כיסוי משפטי מקיף בכל הנוגע לתחום הירושות והצוואות. עו"ד מאור וצוות המשרד, מומחים בהיבטיו השונים של תחום הצוואות והירושות ומציעים ללקוחות המשרד ליווי, וייצוג משפטי במגוון סוגיות, החל בעריכת צוואה, דרך תכנון מס ועד ייצוג בסכסוכי ירושה, הגשת התנגדויות לצוואות, הסתלקויות מירושה או מצוואה ועוד.

יש לכם ספק לגבי תקפות צוואה? שוקלים להתנגד לצוואה ומעוניינים בייעוץ? הגעתם למקום הנכון!
לשיחת ייעוץ ראשוני ללא כל התחייבות, שלחו לנו את פרטי ההתקשרות שלכם בטופס
או התקשרו למשרדנו בראשותו, של עו"ד דוד מאור, מומחה בצוואות וירושות ובעל ניסיון ומוניטין רב.

אנחנו כאן בשבילכם!