חוק הירושה בישראל, מתיר לכל אדם לערוך צוואה ובאמצעותה לחלק את עיזבונו בדרך המתאימה לו, שאינה בהכרח דרך ההורשה הנהוגה על פי דין.
לאחר מותו של המצווה, נדרשים המוטבים בצוואה, לבצע כמה צעדים לפתיחתה ולמימוש הוראותיה, כדי לקבל את המגיע להם לפי החוק.
מהי צוואה ומתי היא תקפה?
צוואה היא מסמך משפטי, המנוסח על ידי המצווה ומורה כיצד יחולק עיזבונו. הצוואה צריכה להיות ערוכה ומנוסחת בצורה ברורה ומסודרת, כדי למנוע אי הבנות באשר להוראותיה, לגבי חלוקת הרכוש וזהות היורשים.
צוואה תהיה תקפה על פי חוק, כשנערכה באחת מארבע הדרכים הבאות: בכתב ידו של המצווה, בפני הרשות, בפני עדים ובמקרים מסוימים, גם בעל פה.
בני זוג יכולים לערוך צוואה הדדית, במסגרתה הם מורישים זה לזה את עיזבונם בעת מות אחד מהם, ורק לאחר שבן הזוג הנותר הולך לעולמו, עובר העיזבון לצאצאים.
איתור צוואה
בחיי המצווה, תוכן צוואתו יהיה חסוי ולא ניתן יהיה לקבל אודותיו מידע, או לאשר את קיום הצוואה. לאחר פטירתו, יורשיו רשאים לפנות לרשם הירושות באזור מגוריו ולברר האם הפקיד צוואה, במרשם הארצי לענייני ירושה.
כדי לאתר צוואה, ניתן גם לעבור על מסמכים שהותיר הנפטר בכספת בנקאית או ביתית, או לפנות לעורך דינו, שייתכן שערך עבורו צוואה. יש לדעת שעל פי חוק, כל אדם שבידיו צוואה של אדם אחר, או יודע על מקום הימצאה של צוואה שאינה הופקדה אצל רשם הירושות, חייב לדווח לרשם הירושות על כך, מיד עם היוודעו על פטירת המצווה.
פתיחת צוואה וקבלת צו לקיום צוואה
צוואה ניתנת לפתיחה, אם כך, רק לאחר מות המצווה. אם הוא בוחר בכך, הוא יכול להציג עותק שלה ליורשיו עוד בחייו, זאת על מנת למנוע סכסוכים עתידיים ולהראות שקיימת צוואה אחת עבור כולם.
לאחר הפטירה, ניתן לבקש את פתיחת הצוואה לעיון. המבקש צריך לציין בפני רשם הירושות את קרבתו למנוח. אם היא מצדיקה עיון בצוואה, יתקבל האישור. כדי שצוואה תהיה תקפה באופן חוקי, יש לקבל צו לקיום צוואה.
את הבקשה לצו קיום צוואה, מגישים לרשם הירושות, באמצעות טופס ייעודי או באופן מקוון. יש לצרף לבקשה מסמכים רלוונטיים, כמו עותק של הצוואה (את הצוואה המקורית, יש להציג בתוך שבעה ימים משליחת הטופס), תעודת הזהות של המנוח, תעודת הפטירה שלו והעתק ההודעה שנשלחה לעדכון המוטבים בצוואה. בנוסף, יש לשלם אגרת פתיחת בקשה ואגרת פרסום ברשומות.
מדובר בהליך שיכול להימשך כמה שבועות. אם לא קיימות התנגדויות לצוואה והמסמכים והאישורים אומתו, ינפיק רשם הירושות את צו קיום הצוואה והיא תקבל תוקף חוקי. הצו יועבר ליורשים באופן מקוון, חתום דיגיטלית בידי רשם הירושות.
בשלב זה ניתן יהיה לממש את הצוואה, כלומר, לחלק את העיזבון בין היורשים, על פי הוראותיה ולהתנהל בנושא העיזבון מול גורמים כמו בנקים, לשכת רישום מקרקעין וכדומה.
איתור בעלי עניין בצוואה
במקרים מסוימים, לאחר פתיחת הצוואה, אם מתברר שלא ניתן ליצור קשר עם כל המוטבים או הזוכים בצוואה, יפרסם רשם הירושות ברשומות ובעיתונות, את דבר קיומה של הצוואה של אותו נפטר, לטובת המוטבים, מנהל העיזבון וכל בעל עניין אחר.
עם הגשת העתירה לפתיחת הצוואה, יידע גם בית המשפט את כל המוטבים הנקובים בה אודות קיומה ויקבע את המועד האחרון להגשת התנגדויות לצוואה. לאחר ההודעה לכל בעלי העניין בצוואה, יקבע בית המשפט דיון בפתיחתה, תוך וידוא שמדובר בצוואה תקפה.
התנגדויות לצוואה
פרסום קיומה של צוואה על ידי רשם הירושות ברשומות ובעיתונות, נועד לאפשר למי שמרגיש נפגע מתוכן הצוואה, להגיש התנגדות בעניינה לבית המשפט.
כדי להתנגד לצוואה, יש לערער על תקפותה. ערעור כזה, יכול להסתמך על טענה שהמצווה לא היה כשיר בריאותית או קוגניטיבית בעת כתיבת הצוואה, שהמצווה פעל מתוך לחץ או השפעה בלתי הוגנת, או שבכתיבת הצוואה נפל פגם טכני, שעלול להביא לפסילתה.
התנגדות לצוואה שהוגשה לרשם הירושות ומגובה בהוכחות, תועבר לטיפול ולהכרעת בית המשפט לענייני משפחה, שיאשר או ידחה את הצוואה, על פי הראיות שהוצגו לו.
ניהול העיזבון
במקרים מסוימים, כאשר היורשים אינם מסתדרים ביניהם ונוצרות מחלוקות על נושאים הקשורים בעיזבון, ימנה בית המשפט או הרשם לענייני ירושה, מנהל לעיזבון, שיכול להיות זמני או קבוע. תפקידו של מנהל העיזבון הוא לנהל את נכסי העיזבון ולהגן על ערכם, עד שיחולקו בין היורשים.
לאחר פתיחתה של צוואה, עוברת האחריות על העיזבון לידי מנהל העיזבון. במסגרת תפקידו, הוא יזהה, יאתר ויאסוף את כל נכסיו של המוריש, יסדיר את תשלום החובות שהותיר ובהמשך יחלק את הנכסים בין המוטבים, על פי הוראות הצוואה.
ייעוץ של עורך דין צוואות וירושות באיתור ופתיחת צוואה
פטירתו של אדם קרוב, היא אירוע קשה ומאתגר רגשית, עבור כל בני משפחתו. במקביל לקושי הרגשי, נדרשים בני המשפחה בתקופה זו, לעסוק בבירוקרטיה הכרוכה בחלוקת עיזבונו של הנפטר ביניהם.
המשימה הראשונה העומדת בפני היורשים בהקשר זה, היא בירור האם הנפטר הותיר אחריו צוואה, או שניתן לחלק את העיזבון על פי דין, כלומר על פי תקנות חוק הירושה בישראל. הליך של איתור ופתיחת צוואה, יכול להיות מורכב וממושך וחשוב לבצע אותו כהלכה ועל פי דרישות החוק.
לסיוע משפטי מקצועי של עורך דין מומחה לצוואות וירושות, יש משום כך חשיבות מכרעת, להצלחת ההליך. אי עמידה בדרישות החוק, עלול להוביל לאתגרים משפטיים, במקרים כאלה עורך הדין יבטיח שהיורשים עמדו בכל הדרישות, כדי להפחית את הסיכוי לסיבוכים עתידיים.
כאשר מתעוררות מחלוקות ואי הסכמות בין המוטבים בצוואה, הסיוע המשפטי נדרש על אחת כמה וכמה, מאחר שעורך הדין יכול לסייע בגישור הסכסוכים והגעה להסכמות בין בני משפחה ויספק להם ייצוג משפטי, בעת הצורך.
בנוסף, מאחר שההליך יכול להציב אתגר רגשי בפני היורשים, בתקופה של אבל והתמודדות עם אובדן של אדם קרוב ואהוב, עורך הדין יכול לספק תמיכה והכוונה, שיקלו על בני המשפחה ויאפשרו להם להתמקד בשיקום הנפשי הנדרש בתקופה הקשה.
ירושות וצוואות: משרד עו"ד דוד מאור
אם אתם עומדים בפני פתיחת צוואה, פנו עוד היום לייעוץ במשרד של עו"ד דוד מאור, בעל מומחיות רבת שנים בדיני צוואות, ירושות ועיזבונות, לקבלת מעטפת משפטית, המשלבת מקצועיות וניסיון, עם רגישות ואמפתיה.
כל זאת, במטרה להגן על נכסי העיזבון שלכם, לממש בצורה המיטבית את רצונותיכם כמורישים ולמצות את כלל הזכויות של היורשים והמוטבים, בהתאם לחוק.
צוות המשרד כולל עורכי דין המומחים במגוון שירותים משפטיים הנוגעים בירושות וצוואות, כמו תכנון עיזבון, עריכת צוואה, הקמת נאמנויות, תכנון מס, ייצוג בסכסוכי ירושה ועוד.
לצד זאת, צוות המשרד מומחה בליווי בהליכי התנגדויות לצוואות ובהגנה על צוואות, ואף צבר ניסיון עשיר בטיפול במקרים הפחות שכיחים, כמו הסתלקויות מצוואה או ירושה, מינוי אפוטרופוס לקטין או חסר ישע, ניהול עסקאות בעיזבון בתקופת הביניים ועוד.
יש לכם שאלות נוספות לגבי פתיחת צוואה? הגעתם למקום הנכון!
לשיחת ייעוץ ראשוני ללא כל התחייבות, שלחו לנו את פרטי ההתקשרות שלכם בטופס
או התקשרו למשרדנו בראשותו, של עו"ד דוד מאור, מומחה בצוואות וירושות ובעל ניסיון ומוניטין רב.
אנחנו כאן בשבילכם!