צוואה היא מסמך משפטי בעל ערך כספי גבוה, עקב כך, ישנם גם מקרים של מרמה וזיוף צוואה. כיצד מזהים זיוף צוואה? מהי ההתמודדות עם זיוף צוואה בבית המשפט? ומדוע מומלץ ייעוץ מקצועי של עורך דין צוואות וירושות? כל התשובות בהמשך!
צוואה היא מסמך משפטי, המאפשר לכל אדם לחלק את עיזבונו, בדרך המתאימה לו, שיכולה להיות שונה ממה שקובע חוק הירושה.
כאשר מדובר בעיזבון גדול, הכולל נכסים רבים ובעלי ערך, עלולים יורשים פוטנציאליים או אנשים הקרובים למוריש לנסות לזייף את צוואתו, כדי לקבל נתח גדול יותר מהמגיע להם, אם בכלל מגיע.
השכיחות של זיוף צוואות אינה גבוהה, אבל כאשר היא מתרחשת, יהיו לה השלכות קשות על היורשים. אם הוכח בבית המשפט שהיא אכן זויפה, הצוואה תאבד את תקפותה המשפטית ועיזבונו של המנוח יחולק על פי חוק הירושה.
זיוף צוואה, יש לדעת, כמו של כל מסמך משפטי אחר, הוא עבירה פלילית, הפוגעת הן ביורשים והן במנוח עצמו.
מהו זיוף צוואה וכיצד הוא יכול להתבצע?
צוואה מזויפת, היא כזו שחתימת המצווה המופיעה עליה זויפה על ידי צד שלישי, שנוספו לה סעיפים או נמחקו ממנה לאחר עריכתה באופן בלתי מוסבר, או שהיא בדויה לחלוטין ואף נוצרה באמצעים טכנולוגיים.
גם צוואה שהוכח שנערכה תחת השפעה בלתי הוגנת של גורם חיצוני, תיחשב לבלתי אותנטית, דהיינו, מזויפת.
מי שמבצע זיוף של צוואה, צריך להיות אדם הקרוב למנוח, שזכה באמונו. מזייף הצוואה יכול להיות אחד מילדי המצווה, קרוב משפחה אחר, המטפל הסיעודי שלו, שכן קרוב או כל אדם המתיימר לסייע לקשיש ויש לו נגישות לענייניו הכספיים.
אדם כזה, עלול לנסח צוואה בכוחות עצמו ולזייף את חתימת המצווה, או לחלופין, להפעיל עליו לחץ ומניפולציות, כדי שישנה צוואה קיימת לטובתו.
מה צריך לעורר חשד לזיוף?
חשד שצוואה היא מזויפת, יכול להתעורר בעיקר כשיש עדים למעשה הזיוף, אך יש גם סימנים שיכולים להעיד על כך, כמו הוראות בצוואה הלוקות בחוסר היגיון או סבירות, או חתימה של המצווה, אינה תואמת את חתימת ידו של המנוח.
תוכן בלתי סביר, יכול להיות העדפת יורש אחד על פני אחרים, ללא סיבה נראית לעין, חלוקה בלתי שווה של העיזבון בין היורשים, הדרת יורש טבעי מהצוואה, הורשה לאדם שמחוץ למשפחה וכדומה.
יש לבחון גם את כתב היד, אם מדובר בצוואה בכתב יד ולהשוות לזה של המנוח, לוודא שסגנון הכתיבה והניסוח תואם את שלו. מחיקות רבות או קטעים לא רציפים, צריכים גם הם לעורר חשד.
סימן מחשיד, יכול להיות גם הצגת צוואה חדשה של המנוח על ידי מי מהיורשים, שעליה תאריך מאוחר מזה של צוואה קודמת, בעיקר אם החדשה שונה מהותית מהקודמת.
מהן הדרכים המשפטיות להתמודדות עם זיוף צוואה?
על פי סעיף 30(א) לחוק הירושה, צוואה שהוכח שאינה אותנטית, תיפסל. נטל ההוכחה, מוטל על מי שמגיש התנגדות נגד הצוואה, בטענה לזיוף. את ההתנגדות לצו קיום הצוואה יש להגיש בטרם הפיק רשם הירושות את הצו, לבקשת המוטבים. הראיות לזיוף צוואה, צריכות להיות מוצקות ובמקביל, יש להצביע על זהות מבצע הזיוף.
הוכחה לזיוף חתימת המנוח או כתב ידו (אם מדובר בצוואה בכתב יד), יש להביא בסיוע גרפולוג מומחה, שיעיד על השוני מכתב היד המקורי. העדים המומחים בדיון כזה, יש לציין, ימונו על ידי בית המשפט לענייני משפחה ולא יובאו על ידי הצדדים עצמם.
להוכחה של היעדר אותנטיות, ניתן להסתייע גם בבחינת תצהירי העדים שנכחו בחתימת הצוואה, בהקלטות ותכתובות של המנוח ובעדויות של נוטריון, רופאים מטפלים, או אנשים המקורבים למצווה.
במקרים שבהם נדרשת חקירה מקיפה יותר, ניתן לשכור את שירותיו של חוקר פרטי המנוסה בסוג כזה של חקירות, לאיסוף ראיות לביצוע זיוף.
מהן ההשלכות הפליליות של זיוף צוואה?
זיוף של צוואה הוא כאמור, עבירה פלילית שהעונש עליה על פי חוק העונשין, יכול להגיע לחמש שנות מאסר בפועל. מאידך, הרף הפלילי מחמיר ולצורך הרשעה בעבירה זו, לא מספיק להוכיח שהצוואה זויפה, אלא שאדם כלשהו אחראי לזיוף, או היה מודע לו.
שאלת ההשלכות הפליליות של זיוף צוואה, לא הוכרעה עד כה חד משמעית, בבית המשפט העליון. אך למרות שלא קיימת הלכה המחייבת הרשעה בפלילים של מזייף צוואה, ניתן למנוע ממנו לרשת את חלקו, בעיזבונו של המנוח.
התמודדות עם זיוף צוואה: צעדי המנע
• עריכת צוואה מבעוד מועד: כדי שלא להגיע למצב של צוואה בעל פה על ערש דווי, שקשה יותר להוכיח את אמתותה, כדאי לערוך צוואה הרבה קודם, כשהמצווה בריא וכשיר.
• להעדיף צוואה בעדים או בפני הרשות: צוואה הנערכת בפני עדים מהימנים או בפני הרשות (נוטריון או שופט), מוגנת יותר מזיופים, מאחר שקל להוכיח את נסיבות עריכתה.
• לתעד את חתימת הצוואה בווידאו: תיעוד של מעמד החתימה על הצוואה בווידאו, יכול לשמש כראייה נאמנה לאותנטיות שלה ולצמצם את האפשרויות לזיוף. חשוב לצלם את הליך עריכת הצוואה, להקריא את תוכנה בקול ולתעד מקרוב את דפי הצוואה עצמם.
• לשמור כמה עותקים של הצוואה המקורית: לאחר עריכת הצוואה, חשוב לייצר כמה עותקים ממנה ולשמור במקומות שונים בבית, כדי להשוות לצוואה שזויפה.
• להפקיד את הצוואה המקורית אצל רשם הירושות: את הצוואה המקורית, מומלץ מאוד להפקיד בלשכת רשם הירושות (ניתן גם באמצעים מקוונים), שם תישמר עד ליום פטירת המצווה. צוואה הגלויה לכול, יכולה להיות חשופה לניסיונות זיוף או שינוי של סעיף כזה או אחר.
• להוסיף מסמכים בכתב יד: כדי לאפשר גילוי זיופים על ידי גרפולוג באמצעות השוואה לכתב היד המקורי של המצווה, כדאי להפקיד ביחד עם הצוואה ברשם הירושות מסמכים נוספים בכתב יד ודוגמאות של חתימת המצווה.
עו"ד דוד מאור: סיוע משפטי בהתמודדות עם זיוף צוואה
ההליך המשפטי הכרוך בהוכחת זיופים בצוואה הינו הליך מורכב המחייב ליווי משפטי מקצועי, לכן כשעולה חשד לזיוף כזה, הצעד הראשון יהיה פנייה לשירותיו של עורך דין צוואות וירושות בעל מומחיות, ניסיון וידע בתחום.
עורך הדין ינחה את התובע כיצד לאסוף את הראיות הרלוונטיות, העדויות מקרובים והמסמכים, שיכולים לגבות את הטענה לזיוף.
לאחר איסוף הראיות, יכין עורך הדין כתב תביעה ובו טענות התובעים, המגובות באסמכתאות המתאימות, ויגיש התנגדות לצוואה, לבית המשפט לענייני משפחה. המערכה המשפטית, יש לדעת, עשויה להיות ארוכה וכרוכה בהוצאות שכר טרחת עורך דין, חוות דעת של מומחים ואגרות בית משפט.
זיוף צוואה פוגע ביורשיו החוקיים של המנוח, שנאלצים להיאבק על זכותם החוקית לרשת אותו וגם במנוח עצמו, שהזכות לצוות כרצונו, נשללת ממנו.
משום כך, חשוב לנקוט בכל אמצעי למניעת כל אפשרות לזיוף צוואה, באמצעות הקפדה על עריכת צוואה בהליך תקין ומסודר, בסיוע משפטי צמוד ובנוכחות של עדים.
לייעוץ ראשוני לגבי עריכת צוואה או התמודדות עם זיוף צוואה, ניתן ליצור קשר עם משרד עורכי הדין שלנו בראשותו של עו"ד דוד מאור, מומחה ירושות וצוואות.
צוות עורכי הדין במשרד, בעל ניסיון וידע רחב בתחום הירושות והצוואות ומעניק ללקוחות מגוון שירותים משפטיים הקשורים בתכנון עיזבון, עריכת צוואה, הגשת התנגדויות לצוואות ועוד.
חושדים שאתם מתמודדים עם זיוף צוואה? זקוקים לייעוץ משפטי בנושא? הגעתם למקום הנכון!
לשיחת ייעוץ ראשוני ללא כל התחייבות, שלחו לנו את פרטי ההתקשרות שלכם בטופס
או התקשרו למשרדנו בראשותו, של עו"ד דוד מאור, מומחה בצוואות וירושות ובעל ניסיון ומוניטין רב.
אנחנו כאן בשבילכם!