מהו הקדש ציבורי בצוואה? מהם היבטיו המשפטיים ויתרונותיו? מה בין הקדש ציבורי להקדש פרטי? ומדוע הקמת הקדש מחייבת ליווי וייעוץ משפטי מקצועי? כל התשובות במאמר הבא!
לכל אדם הזכות לערוך צוואה, בה הוא מפרט את הדרך שבה הוא מעוניין לחלק את עיזבונו. במסגרת הצוואה, ניתנת למצווה הזכות להקים הקדש, כלומר להקדיש חלק מעיזבונו לאדם מסוים, או למוסד ציבורי.
הקדש הוא סוג של מנגנון נאמנות, שהקמתו בצוואה מותרת על פי סעיף 17 בחוק הנאמנות. מטרת ההקדש, המגובה ב"כתב הקדש", היא להקדיש חלקים בעיזבון, לטובת נהנה כלשהו.
המצווה רשאי להקים הקדש לטובת אחד או יותר מהמוטבים בצוואתו, או לטובת מטרה ציבורית ראויה בעיניו. הוא רשאי להוסיף לו עם הזמן, נכסים נוספים או הרווחים שמניבים נכסי ההקדש הקיימים.
מה בין נאמנות לבין הקדש?
הוראות נאמנות בצוואה הן הנחיות, המורות כיצד לנהוג בנכסי העיזבון, לטובת גורם כלשהו, אדם או מוסד, שהוגדר כנהנה מהנכס. ההבדל בין הקדש לנאמנות, הוא שהקמת ההקדש נעשית חד צדדית בידי המצווה. נאמנות, לעומת זאת, מוקמת באמצעות חוזה נאמנות בין המצווה לבין הנאמן, הממונה לנהל את ההקדש.
על פי סעיף 18 לחוק הנאמנות, מנוע יוצר הנאמנות משינוי תנאי החוזה או מביטולו, אלא באישור בית המשפט.
הקדש פרטי מול הקדש ציבורי בצוואה
מצווה רשאי להקים בצוואתו הקדש פרטי או הקדש ציבורי. הקדש פרטי, מיועד לטובת יורשים מסוימים. בהקדש פרטי, רשאי המצווה לקבוע תנאים (תנאי מתלה או תנאי מפסיק) לקבלת נכסי ההקדש על ידי נהנה, כפי שניתן בכל צוואה.
הקדש ציבורי, מוסדר בהוראות חוק הנאמנות תשל"ט – 1979 ובתקנות ההקדשות לצורכי צדקה, תשל"ד – 1974. הוא נועד להקדשת כספים או נכסים מהעיזבון, לקידום מטרה ציבורית או חברתית, בתחומים כמו תרבות, חינוך, בריאות, מדע, ביטחון, ספורט, דת ועוד, תוך כדי הנצחת התורם עצמו, או קרוב משפחה מנוח.
הקמת הקדש ציבורי בצוואה, מאפשרת לעקוף את מגבלות חוק הירושה בתחומי מיסוי המקרקעין ולכן הכנסתו לצוואה, יכולה לשמש ככלי משפטי לניהול עיזבון גדול ומרובה נכסים.
מהו רשם ההקדשות?
את ההקדש הציבורי בצוואה, יש לרשום ברשם ההקדשות, יחידה ברשות התאגידים, המנהלת רישום הקדשים ציבוריים ב"פנקס ההקדשות", הפתוח לעיון הציבור. את רשם ההקדשות, ממנה שר המשפטים והוא מכהן גם כראש רשות התאגידים.
רשם ההקדשות מפקח על נאמנים המנהלים את ההקדשים הציבוריים, כדי להבטיח את ניהולם הנאות. המסמכים הנדרשים לרישום ההקדש הם, טופס בקשה לרישום, עותק של כתב ההקדש ושל הצוואה עצמה, צו מינוי של הנאמן והעתק מהדו"ח שערך.
מינוי נאמן להקדש
לצורך ניהול נכסי ההקדש, בהתאם למטרות שקבע, יכול המצווה למנות נאמן. בתפקיד יכול לשמש כל אדם הכשיר משפטית. לעיתים ממונה לתפקיד, מנהל העיזבון שנקבע בצוואה.
תפקידו של הנאמן, הוא לשמור על נכסי ההקדש, לנהל אותם, לפתח אותם ולפעול להשגת המטרות שהציב המצווה. הנאמן נדרש לפתוח חשבון מיוחד בבנק להקדש, תחת הערה שהחשבון מנוהל בנאמנות עבור ההקדש.
הנאמן מחויב בנוסף, לניהול חשבונות מסודר עבור ההקדש (כמקובל בניהול חשבונות של מלכ"רים) ולהגשת דו"ח שנתי לרשם ההקדשות, עם פירוט הפעולות שביצע בנכסי ההקדש, בשנה החולפת.
מהו שלטון היד המתה?
אדם ההולך לעולמו, מאבד למעשה את זכות הקניין על עיזבונו וזה עובר ליורשיו, בהתאם לצוואה שהותיר או לתקנות חוק הירושה. מרגע שהכספים והנכסים הועברו ליורשים, הם בבעלותם המלאה.
"שלטון היד המתה" הוא מושג משפטי, המתאר את יכולתו של מוריש להמשיך ולשלוט בעיזבונו, גם שנים לאחר מותו.
שלטון היד המתה מהווה טענה עיקרית נגד הקמת הקדש בצוואה, בעיקר ההקדש הפרטי, מאחר שמשמעותו היא מתן אפשרות למת לקבל החלטות על גורל עיזבונו, בצורה הסותרת את זכויות הקניין והבעלות, שאמורות לעבור על פי הצוואה או חוק הירושה, לידי היורשים.
מהם תנאי מתלה ותנאי מפסיק בהקדש פרטי?
ביטוי לשלטון היד המתה בהקדש פרטי, הוא ביכולתו של המצווה להציב תנאים שונים, למתן הזכויות לנהנה שנקבע. תנאי כזה יכול להיות "תנאי מתלה", או "תנאי מפסיק".
תנאי מתלה, הוא למשל הגיעו של הנהנה לגיל מסוים, רק אז יועבר נכס ההקדש, דירה למשל, לרשותו. תנאי מפסיק, משמעו קביעה שבנסיבות מסוימות, יאבד הנהנה את זכותו על נכסי ההקדש שהיו מיועדים לו, למשל, אם עזב את הארץ לתקופה העולה על רף מסוים וכדומה.
מיסוי מקרקעין בהקדש ציבורי
על פי חוק מיסוי מקרקעין, התשכ"ג – 1963, הקמת הקדש בנכס מקרקעין, נחשבת לעסקת מקרקעין, מאח שהזכויות באותו נכס, מועברות לבעלותם של הנהנים. הנהנים נחשבים על פי החוק היבש לרוכשים בעסקה, שחלה עליהם חבות במס רכישה. יוצר ההקדש נחשב למוכר, שחייב בתשלום מס שבח.
אבל, לפי סעיף 61 לחוק מיסוי המקרקעין, העברת זכויות במקרקעין כתרומה למוסדות ציבור, פטורה מחבות מס שבח על ידי המקדיש, ומס רכישה על ידי הנהנים.
כ"מוסד ציבורי", מוגדר בחוק, מוסד המשמש לצורכי תרבות, חינוך, מדע, בריאות, סעד, ספורט, דת או לכל מטרה ציבורית ואינו משמש להפקת רווחים.
לצורך הפטור ממיסוי מקרקעין, צריך להיות המוסד הציבורי, כזה שאושר לעניין זיכוי מתרומות לפי פקודת מס ההכנסה, או אושר ספציפית לעניין חוק מיסוי המקרקעין, על ידי שר האוצר.
כיצד ניתן לפרק הקדש ציבורי או לשנות את מטרותיו?
לפני הקמת ההקדש, יכול היוצר לחזור בו מהקמתו. משכבר הוקם ההקדש, הנאמן רשאי לבקש מרשם ההקדשות את סגירתו ללא פנייה לבית המשפט. זאת אם קיימות הוראות בכתב ההקדש, לעניין סיומו במועד מסוים.
ללא הוראות כאלה בכתב ההקדש, סגירתו יכולה להתאפשר רק בהגשת בקשה לבית המשפט המחוזי, על ידי הנאמן, בצירוף רשם ההקדשות וצדדים רלוונטיים אחרים בעניין.
בנוסף, ניתן לשנות את מטרות ההקדש הציבורי, בהגשת בקשה על ידי הנאמן לבית המשפט המחוזי, בצירוף צדדים רלוונטיים ונימוקים לבקשה.
ביכולתו של בית המשפט לשנות או לבטל הוראות בכתב ההקדש, אם בשל סיבות שהציג בפניו הנאמן ואם משום שנוכח לדעת שחל שינוי נסיבות, המצדיק זאת.
שינוי נסיבות שיכול להצדיק את שינוי מטרות ההקדש הציבורי, הוא למשל הפסקת הפעילות של ארגון שלטובתו נועד ההקדש, שינוי בפעילותו, שאינו הולם את מטרותיו של המצווה וכדומה.
ייעוץ משפטי בהקמת הקדש ציבורי בצוואה – עו"ד דוד מאור
צוואה היא אמנם הדרך הטובה ביותר לקיים במדויק את רצונותיו של מוריש, לרבות הקמת הקדש ציבורי או פרטי, אבל תמיד קיים חשש, שמישהו יחוש נפגע ויגיש התנגדות לצוואה, באמצעות פסילת תקפותה המשפטית.
כדי לערוך צוואה חוקית ותקפה שתעמוד בפני התנגדויות, חשוב להסתייע בעריכתה, בעורך דין המומחה בדיני ירושות וצוואות. כך גם לגבי התמודדות עם אתגרים מיוחדים בתחום ההורשה וניהול סכסוכי ירושה.
לייעוץ ראשוני, מוזמנים לפנות למשרד עורכי הדין בראשות עו"ד דוד מאור, העוסק בתחום הצוואות, הירושות וניהול העיזבונות.
עורכי הדין הפועלים במשרד, מציעים ללקוחות מגוון שירותים משפטיים, בהם תכנון עיזבון וכתיבת צוואה, הקמת נאמנויות ותכנון מס, זאת לצד ייצוג בערכאות בסכסוכי ירושה, ליווי בהגשת התנגדויות לצווי ירושה וצווי קיום צוואה, הסתלקות מירושה, מינוי אפוטרופוס ליורש, הגנה על צוואה ועוד.
זקוקים ייעוץ משפטי בנושא הקדש ציבורי? הגעתם למקום הנכון!
לשיחת ייעוץ ראשוני ללא כל התחייבות, שלחו לנו את פרטי ההתקשרות שלכם בטופס
או התקשרו למשרדנו בראשותו, של עו"ד דוד מאור, מומחה בצוואות וירושות ובעל ניסיון ומוניטין רב.
אנחנו כאן בשבילכם!