דיני משפחה
תהליכי פרידה וגירושין מלווים ברוב המקרים במעורבות ריגשית בעצימות גבוהה, במתחים, מחלוקות ותהליך קבלת החלטות מורכב ומרובה ניואנסים. לפרידה השלכות רחוקות טווח על חיי כל אחד מבני הזוג בהמשך דרכם. נדרש שילוב של ניסיון, ידע ותבונה לא מעטה כדי לנהל תהליך מסוג זה בצורה ראויה ומקצועית.
לעו"ד מוסמך ומנוסה, המשלב הבנה מעמיקה במגוון אפשרויות לפתרון כל מחלוקת לצד יצירתיות בהגעה להסכמות ויכולת לנהל תהליך ברגישות מיוחדת, נודעת חשיבות עליונה בהצלחת התהליך ומיקסום אפשרויות להתחלה חדשה.
עורכי הדין במשרדנו זמינים עבורכם להתייעצות במגוון הנושאים שלבדיני משפחה.
הסכמי ממון
הסכם יחסי ממון אשר נכתב ונערך כהלכה יחסוך מבני הזוג במקרה של פרידה או מוות הליכים משפטיים מורכבים וארוכים, מעמסה ריגשית מעיקה והוצאות כספיות גבוהות ומיותרות.
עד 1974 חלה על זוגות "הלכת שיתוף" אשר קבעו שברירת המחדל ביחסים הממוניים בין בני זוג הינו קובעת שהיחסים הינם שוויוניים ומאוזנים. המשמעות היא שכל הרכוש שנצבר לפני ואחרי הזוגיות חולק שווה בשווה במקרה של פרידה. לעובדת רישום הבעלות על הנכס גם טרם הנישואין לא הייתה משמעות בחישוב חלוקת הרכוש כולו בעת פרידה.
בשנת 1974 נחקק חוק הסדרת יחסי ממון בין בני זוג, המאפשר לקיים הסדר 'איזון משאבים' על כל מי שנישא לאחר כניסתו לתוקף. המשמעות לגבי מקרים אלה היא, שבמקרה של פרידת זוג נשוי, גירושין או מוות, יש לבן/ת הזוג זכות על חלקו ברכוש המשותף. במקרה זה מבוצע איזון משאבים לצורך חלוקת הרכוש.
הסכם הסדרת יחסי הממון (המכונה בקיצור 'הסדר ממון') מאושר ע"י ביהמ"ש או ביה"ד הרבני, המעניקים לו תוקף של פס"ד.
תפקידו העיקרי של ההסכם הוא קביעת כללי ההתנהלות הכלכלית במהלך הנישואין וחלוקת רכוש במקרה של פרידה, והוא יכול לכלול נושאים כמו:
הגדרת הנכסים והרכוש, מי בעליהם ומה דינם בעת פרידה.
הגדרת הכנסות והוצאות וכיצד ינוהלו במסגרת הזוגיות ובעת פרידה.
הגדרת חובות (לרבות משכנתא) שיוכם, לרבות הקביעה מי חייב בהם בעת הנישואין ומי יהיה חייב במקרה של פרידה.
התייחסות לירושות, זכויות קיימות או עתידיות, רווחים מנכסים הקיימים וכו'
אופן חלוקת כספי פנסיה וקרנות השתלמות.
נושאים נוספים כמו ביטוחים והשקעות.
גירושין
להסכמי גירושין נודעת השפעה גדולה על חיי בני הזוג בהמשך חייהם, במיוחד עם מדובר בפרידה עם ילדים רכים. ההסכמים כוללים את מכלול ההסכמות בנושאים השונים אליהם הגיעו בני הזוג, בכלל זה נושאי מזונות אישה, מזונות ילדים והמשמורת על הילדים, הסדרי ראיה והורות משותפת, חלוקת רכוש ועצם הגירושין עצמם.
את ההסכם יש לאשר בביהמ"ש לענייני משפחה, שמעניק לו תוקף פס"ד. בשלב הבא בית הדין הרבני גם הוא ייתן להסכם תוקף פס"ד לגירושין, לרבות קבלת גט פיטורין.
כאמור, בשל ההשפעה העצומה שיש להסכם הגירושין על המשך חייהם של שני בני הזוג, נודעת חשיבות מיוחדת לבחירת עו"ד מומחה בדיני משפחה, הבקי בכל הניואנסים והפרטים הקטנים, ומנוסה בייצוג בכל הערכאות.
משמורת על ילדים
בבסיס ההליך של קביעת המשמורת על ילדים קטינים בעת גירושין עומדת טובתו של הילד, כלומר מימוש מיטבי של הזכויות והצרכים שלו ומתן מענה לאינטרסים שלו. המשמורת יכולה להיות מלאה של אחד ההורים, או משותפת של שני ההורים, במקרה בו יש נכונות ויכולת לשתף פעולה.
לעיתים תהליך קבלת ההחלטה על משמורת כרוך בקבלת תסקיר של פקידי סעד. חשוב לדעת שניתן גם לערער על תסקיר הסעד, ועל כן ישנה חשיבות רבה לבחירת עו"ד מומחה בדיני משפחה.
מזונות
דמי מזונות נועדו לדאוג לפרנסת הילדים והאישה גם במקרה של פרידה, והוא מתבסס על הדין הדתי-יהודי, מסיבות מוסריות וסוציאליות. עפ"י חוק זה חובת תשלום המזונות מוטלת על האב.
גובה דמי המזונות מתעדכן באופן דיפרנציאלי, כך שהוא משתנה בהתאם לגיל הילדים.
חובת דמי המזונות חלה עד לסיום השירות הצבאי או השירות הלאומי של הילדים.
המזונות כוללים מימון צרכים הכרחיים (מזון וביגוד) וצרכים מדין צדקה (חינוך לפי העניין, תחביבים, חוגים, חופשות וכו', שהיוו חלק מרמת החיים אליהם הורגלו הילדים טרם הגירושין).
לצורך חישוב דמי מזונות ניתן להיעזר במחשבון דמי מזונות המשמש גם את בתי המשפט, הלוקח בחשבון נתונים כמו גיל הילד, גובה שכר ההורים, חלוקת המשמורת, מספר הילדים ופעילויות בהם הילדים משתתף (כמו חוגים ותחביבים).
במקרים של משמורת משותפת, גובה דמי המזונות יורד על- 50%.
מגיל 18 גובה דמי המזונות פוחת לכדי שליש מגובהו המקורי.
דמי מזונות אישה ניתנים במקרה של פרידה וטרם גירושין, כדי להקל על כלכלתה בכבוד.
במקרים של גירושין ביוזמת האישה, בגידה או ויתור של האישה, ניתן לאפשר לבעל להימנע בדמי מזונות אישה.
ידועים בציבור
ידועים וידועות בציבור הינו סטטוס משפטי החל על כל איש ואישה החיים חיי משפחה במשק בית משותף אך אינם נשואים זה לזה. אין התייחסות לזמן המינימלי של חיים משותפים לצורך הגדרת הסטטוס, ובלבד שהם מנהלים משק בית משותף, לרבות שיתוף בכספים וחיי משפחה, לרבות מגורים משותפים.
מאחר שידועה בציבור אינה יכולה לתבוע מזונות מתוקף הדין העברי מומלץ וחיוני עבורה/עבורו לקבוע הסדר מזונות משקמים, שהוא הסדר אזרחי הנובע מתוקף חייהם המשותפים של בני הזוג וההוגנות שעולה מכך.
ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך מאפשר לכל אדם לקבוע מי האדם אשר יקבל החלטות בענייניו השונים במקרה בו לא יהיה מסוגל לקבל החלטות מושכלות עבור עצמו, ובלבד שהינו צלול ובר דעת בעת חתימתו על ייפוי הכוח.
ברוב המקרים מי שהחליט להכין ייפוי כוח מתמשך במקרה של מודע מראש לקיומה של מגבלה רפואית ( מנטלית או פיזית) שעתידה להשפיע על כשירותו לקבל החלטות מסוגים מסוימים בעצמו – כמו במקרה של זיקנה על כל השלכותיה או מחלה.
ייפוי כוח מתמשך צריך להיות מפורט ולכלול את התחומים בהם ניתן הוא ניתן למקבל הסמכות, מתי ו/או באלו תנאים ייפוי הכוח נכנס לתוקפו ומתי ובאלו תנאים פוקע תוקפו (למשל, שיפור במצב הרפואי, פטירה, ניתוק קשר בין מייפה הכוח ובעל ייפוי הכוח).
ייפוי הכוח נערך בטפסים ייעודים, החתומים ע"י עו"ד מוסמך לטיפול בייפוי כוח מתמשך והמופקדים במשרדי האפוטרופוס הכללי.