עם פטירתו של קרוב משפחה, עולה שאלת חלוקת הירושה שהותיר בין יורשיו, אם מדובר בכספים בבנק, נכסי מקרקעין, כלי רכב, חסכונות ועוד.
כדי לדעת כיצד תתבצע החלוקה, יש לברר האם המנוח הותיר אחריו צוואה, שבה הוא קובע את דרך חלוקת העיזבון וזהות היורשים ולאתר אותה. אם לא תימצא צוואה תקפה, יחולק העיזבון בהתאם לתקנות חוק הירושה.
מבלי שקיבלו צו ירושה או צו קיום צוואה מרשם הירושות, לא יוכלו יורשי המנוח להשתמש בנכסי וכספי העיזבון.
כיצד מתבצע איתור צוואה?
בחייו של המצווה, אין ליורשים אפשרות לעיין בצוואתו ולהתוודע לתוכנה, אלא אם המצווה עצמו, בוחר להציג אותה בפניהם. רק לאחר פטירתו, הם יכולים לפעול לאיתור המסמך.
כדי לאתר צוואה, ניתן תחילה לחפש במסמכיו של הנפטר, בעיקר כאלה שהפקיד בכספת ביתית או בנקאית. במקביל, ניתן לפנות לעורך דינו, על מנת לברר האם ערך עבורו צוואה והאם שמור אצלו עותק שלה.
למרות שהחוק אינו מחייב מצווה להפקיד את צוואתו ברשם הירושות, הוא רשאי לעשות זאת, כדי להבטיח את שמירתה. בחיי המצווה, רק הוא או נוטריון מוסמך, יכולים להפקיד את הצוואה ברשם הירושות. לאחר פטירתו, כל אדם המחזיק בצוואה, חייב להפקיד אותה מיד עם היוודעו על מות המצווה.
משום כך, פנייה לרשם הירושות באזור מגורי המנוח, היא צעד מתבקש נוסף, לאיתור צוואה. מאידך, יש לדעת, שכאשר מגישים לרשם בקשה לצו ירושה, הרשם עצמו יבדוק האם הופקדה אצלו צוואה של אותו נפטר ויודיע על כך ליורשים.
באתר רשם הירושות, ניתן לקבל, על פי מספר זיהוי של הנפטר, עותקים של צווי ירושה או קיום צוואה שניתנו בעניינו על ידי הרשם, אם יש כאלה, לצד מידע על בקשות שהוגשו לקבלת הצווים והסטטוס של הבקשות.
פתיחת צוואה
לאחר איתור הצוואה, ניתן לבקש את פתיחתה לעיון, על ידי המוטבים. כדי שהצוואה תיכנס לתוקף, צריכים המוטבים לבקש מרשם הירושות צו לקיום צוואה, בצירוף תעודת פטירה ומסמכים רלוונטיים נוספים.
הבקשה תועבר לבדיקתו של האפוטרופוס הכללי, כדי לוודא שאין צוואה מאוחרת יותר של המנוח וכדי לפרסם את הצוואה ברשומות ולאפשר הגשת התנגדויות.
אם כעבור שלושה חודשים מפטירתו של אדם שהותיר צוואה, איש לא ביקש לאתר או לפתוח את צוואתו, רשם הירושות נדרש להודיע עליה ליורשים בדואר רשום. במידה שלא ניתן לאתר את היורשים או את חלקם, הרשם יפרסם הודעה על הצוואה ברשומות.
הגשת בקשה לצו קיום צוואה והמסמכים הנדרשים
לאחר שאותרה הצוואה והיורשים הורשו לעיין בה, עליהם להגיש כאמור, בקשה לרשם הירושות, לקבלת צו קיום צוואה, כדי לממש את הצוואה ולהוציא לפועל את הכתוב בה.
את הבקשה ניתן להגיש בצורה מקוונת, באתר הרשם לענייני ירושה. יש לשלם עבור השירות אגרת פתיחה ואגרת הוצאות פרסום בעיתון, אלא אם הנפטר היה חייל בשירות צבאי או נפגע פעולות איבה.
לבקשה יש לצרף עותק של הצוואה עצמה (אם היא כתובה בשפה זרה שאיננה אנגלית, לצרף תרגום לעברית באישור נוטריון). את הצוואה המקורית, יש להעביר לרשם הירושות בתוך שבעה ימים משליחת הבקשה, באמצעות הדואר או במסירה ידנית.
אם למצווה לא הייתה תעודת זהות ישראלית, יש לצרף את תעודת הפטירה שלו. במידה שהמצווה היה אזרח ישראלי שנפטר במדינה אחרת, יש לעדכן את פטירתו במרשם האוכלוסין לפני הגשת הבקשה לצו.
בנוסף, יש לצרף לבקשה אישור על משלוח בדואר רשום, של הודעות שנשלחו לכל אחד מהמוטבים בצוואה, כדי לעדכן אותם על קיומה. אם המצווה מיוצג על ידי עורך דין, יש להוסיף לבקשה, גם ייפוי כוח.
במקרה שבו אחד המוטבים מוותר על חלקו בעיזבון, עליו לצרף בשלב זה את תצהיר ההסתלקות, החתום ומאומת על ידי עורך דין. אם אחד המוטבים נפטר לפני המצווה, יש לצרף את תעודת הפטירה שלו.
צו קיום צוואה דיגיטלי
לאחר הגשת הבקשה והמסמכים, יבדוק רשם הירושות באמצעות האפוטרופוס הכללי, האם מדובר בצוואה האחרונה והמעודכנת ביותר של המצווה ויפרסם את דבר קיומה ברשומות ובעיתונות, כדי לאפשר הגשת התנגדויות.
בחלוף פרק הזמן שהוקצה להתנגדויות ואם הבקשה והמסמכים תקינים, יועבר צו קיום הצוואה למוטבים, באופן דיגיטלי, בתוך כ-50 יום מהגשת הבקשה.
הצו הדיגיטלי, יישלח במקביל גם לרשות המסים, לבנקים, לחברות ביטוח, למשרדי החוץ והתחבורה, לרשות התאגידים, לרשות מקרקעי ישראל ולאגף לרישום והסדר מקרקעין, איתם יצטרכו היורשים לבוא במגע למימוש העיזבון.
מתי תגיע הבקשה לצו קיום צוואה לבית המשפט?
בקשה לקיום צוואה, יכולה להיות מועברת במקרים מסוימים, מטיפולו של רשם הירושות, להכרעת בית המשפט לענייני משפחה.
זה יכול לקרות, בכל מקרה בו הוגשה התנגדות לצוואה, במקביל להגשת הבקשה לצו קיום צוואה ובטרם חולק העיזבון למוטבים. התנגדות המוגשת לאחר מתן הצו, תיעשה בהליכים משפטיים כמו בקשה לתיקון צו קיום צוואה, או בקשה לביטול צו קיום צוואה.
בקשת הצו והטיפול בצוואה, יועברו לבית המשפט לענייני משפחה, גם כאשר מדובר בצוואה שנערכה בעל פה (סוג צוואה המותר רק לאדם על ערש דווי), כאשר התגלה פגם טכני או חסר בצוואה שעלול לפסול את תקפותה, כאשר הבקשה מוגשת על ידי האפוטרופוס הכללי המייצג קטין, נעדר או אדם שמונה לו אפוטרופוס וגם במקרים שבהם המדינה או מוסדותיה, הם צד לבקשה.
סיוע של עורך דין צוואה וירושה בעריכת ובאיתור צוואה
כדי לקצר ולפשט את הליך איתור הצוואה, מימושה וחלוקת העיזבון בין היורשים, מומלץ להסתייע בשירותיו של עורך דין צוואות וירושות.
עורך דין המייצג את כלל היורשים או את חלקם, יבצע את הליך איתור הצוואה ברשם הירושות, יגיש את הבקשה לצו קיום צוואה, לרבות המסמכים הנדרשים, יבצע את תשלומי האגרות ועוד, באמצעות ייפוי כוח שיינתן לו.
על היורשים לספק לעורך הדין, העתק תעודת פטירה של המוריש ממשרד הפנים וכן את הצוואה המקורית. אם יש יורשים המעוניינים להסתלק מחלקם בצוואה, עורך הדין יוכל לסייע גם בהגשת מסמכי ההסתלקות, בעת הצורך, פיזית במשרדי רשם הירושות באזור מגורי המנוח.
במקרים שבהם הליך איתור הצוואה מגלה שהנפטר לא הותיר מסמך שכזה, יסייע עורך הדין ליורשים להגיש את הבקשה לצו ירושה, שיגדיר מי הם היורשים החוקיים ומהי דרך חלוקת העיזבון ביניהם, ויאפשר את החלוקה בדרך המהירה ביותר.
כדי להימנע מעיכובים מיותרים בחלוקת עיזבון עתידית בין יורשים, וכדי להימנע מסכסוכים בעתיד, מומלץ להסתייע בעורך דין לענייני צוואות וירושות, כבר בשלב עריכתה של צוואה. זאת כדי לוודא שהיא תהיה תקפה, ברורה ושתישמר במקום בטוח, עד לרגע בו ניתן יהיה לפתוח אותה ולממש את תוכנה.
בנוסף, כדי לקצר את הליך איתור הצוואה בעתיד על ידי היורשים, מומלץ למצווה, ליידע אדם קרוב בדבר קיומה של צוואה ומקום הימצאה.
יש לכם שאלות נוספות לגבי איתור צוואה? הגעתם למקום הנכון!
לשיחת ייעוץ ראשוני ללא כל התחייבות, שלחו לנו את פרטי ההתקשרות שלכם בטופס
או התקשרו למשרדנו בראשותו, של עו"ד דוד מאור, מומחה בצוואות וירושות ובעל ניסיון ומוניטין רב.
אנחנו כאן בשבילכם!